Google va investi un miliard în Africa. Compania Moderna va construi și ea o fabrică pe continentul african
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Google intenționează să investească 1 miliard de dolari în Africa în următorii cinci ani pentru a asigura un acces la internet mai rapid și mai ieftin, în timp ce Moderna Inc intenţionează să investească 500 de milioane de dolari pentru a construi o facilitate de producţie în Africa.  

Compania va investi 50 de milioane de dolari în startup-uri pentru a sprijini transformarea digitală a continentului.

Nitin Gajria, directorul general pentru Africa al Google, a declarat pentru Reuters că sunt vizate, printre altele, startup-urile care se concentrează pe domeniile de fintech și e-commerce.

În colaborare cu organizația non-profit Kiva, Google va oferi împrumuturi cu dobândă mică de 10 milioane de dolari pentru a ajuta întreprinderile mici și antreprenorii din Ghana, Kenya, Nigeria și Africa de Sud, astfel încât să poată trece prin dificultățile economice create de COVID-19.

Gajria a declarat că un cablu submarin construit de Google pentru a lega Africa și Europa ar trebui să intre în funcțiune în a doua jumătate a anului viitor și se așteaptă să crească viteza internetului de cinci ori și să scadă costurile de date cu până la 21% în țări ca Africa de Sud sau Nigeria.

Fabrica Moderna

La rândul ei, compania Moderna intenţionează să investească 500 de milioane de dolari pentru a construi o facilitate de producţie în Africa, capabilă să livreze anual până la 500 de milioane de doze de vaccin bazate pe tehnologia mRNA, inclusiv vaccinul său împotriva COVID-19.

Viitoarea fabrică Moderna de pe continentul african va include şi facilităţi de îmbuteliere şi ambalare a vaccinurilor. Compania americană urmează să decidă în curând care este ţara din Africa unde va fi construită viitoare fabrică.

Anunţul celor de la Moderna vine pe fondul intensificării disputelor între producătorii de medicamente şi vaccinuri cu privire la renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19, în ideea de a ajuta la combaterea pandemiei şi a oferi mai multor ţări în curs de dezvoltare acces la vaccinuri, după ce ţările bogate au cumpărat cea mai mare parte a producţiei din acest an.

SUA au anunţat că ar sprijini renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19, însă ideea este criticată de producătorii de medicamente care susţin că este nevoie ca ei să supervizeze orice transfer de tehnologie din cauza complexităţii procesului de producţie a vaccinurilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încercat să convingă Moderna şi Pfizer-BioNTech să îşi unească forţele pentru a pune la punct un plan destinat transferului de tehnologie în Africa. Recent, un oficial de la OMS a dezvăluit pentru Reuters că nu s-u înregistrat progrese în discuţiile cu Moderna.

Criza containerelor. Cum își transportă Coca-Cola produsele

Suedia și Danemarca suspendă vaccinările cu Moderna pentru cei sub 30 de ani

Separat, grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech au încheiat încă din luna iulie un acord cu firma Biovac din Africa de Sud pentru a produce până la 100 de milioane de doze pe an din vaccinul lor împotriva COVID-19, doze destinate continentului african. Însă Moderna este prima mare companie farmaceutică care anunţă că are de gând să îşi construiască propria sa uzină în Africa, continent pe care a livrat până acum peste 500 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

La finele lunii trecute, CEO-ul de la Moderna, Stephane Bancel, a declarat că, în opinia sa, pandemia de coronavirus ar putea să se încheie peste un an, în condiţiile în care creşterea producţiei de vaccinuri asigură o aprovizionare mondială

Moderna susţine că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a). 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...


pixel