Granturi pentru IMM-uri și PFA-uri, afectate de pandemie. Ce domenii sunt vizate
Autor: Oana Pavelescu pe 10 iul, 15:29 | Articole recomandate

Proiect de OUG pentru acordarea de granturi pentru IMM-uri și PFA-uri

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunță un proiect de Ordonanță de Urgență care are în vedere acordarea de granturi și microgranturi pentru IMM-uri și PFA-uri din mai multe domenii culturale dar și turism sau diverse producții.

Virgil Popescu anunță pe contul său de Facebook faptul că se are în vedere acordarea de microgranturi pentru firme și PFA în valoare de 2.000 Euro.

Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA care activează ca medici sau în domeniul artistic/creativ.

În ordonanță se mai are în vedere acordare de granturi de capital de lucru care vor avea valori cuprinse între 2.000 € și 150.000 €.

”Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență). Printre condițiile de acordare se menține criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020”, explică ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ludovic Orban: Am aplicat un model bazat pe investiții

Nu în ultimul rând se au în vedere și granturile pentru investiții care vor avea valori între 50.000  € și 200.000 €.

”Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei, prin AIMMAIPE (Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului).

Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport este de 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.

Listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile și grila de punctaj pentru proiectele de investiții sunt și ele publicate ca anexe la proiectul de OUG.

MEEMA așteaptă propuneri de modificare pentru forma finală a OUG”, a scris Virgil Popescu.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele