Gripa spaniolă vs. Covid-19. Lecția de economie ce trebuie învățată
Autor: Oana Pavelescu pe 09 mai, 10:43 | Declarația zilei

Gripa spaniolă a făcut ravagii în urmă cu 100 de ani

Distanțarea socială nu a redus în mod semnificativ numărul deceselor cauzate de gripa spaniolă care a avut loc cu un secol în urmă, deoarece nu a durat suficient de mult, este concluzia unei noi cercetări care are legătură cu răspunsului la Covid-19.

Economistul Universității Harvard, Robert Barro, scrie că „motivul probabil” al închiderii a școlilor, interdicțiile impuse adunărilor publice, carantina și izolarea în diverse orașe din SUA nu au salvat multe vieți pentru că durata acestor măsuri s-a rezumat la numai o lună, în medie.

Citește: Vaccin impotriva Covid-19. 10 cei mai promițători candidați

„Lecția pentru pandemia în curs de desfășurare în 2020 este că, pentru a reduce decesele total, intervenții non-farmaceutice utilizate trebuie să fie menținute substanțial mai mult de câteva săptămâni. Cel mai probabil restricțiile impuse timp de 12 săptămâni funcționează mult mai bine decât 4-6 săptămâni ", scrie Barro în lucrarea sa de la Biroului Național de Cercetări Economice.

Calcule cinice. Cât valorează o viață

Calculul lui Barro nu ia în considerare pierderile economice cauzate de o carantină prelungită. Însă, într-un e-mail, el spune că orice scădere a produsului intern brut trebuie pus în cântar cu valoarea economică a salvării vieții. Pentru Barro, valoarea unei vieți se ridică la suma de 10 milioane de dolari , această sumă bazându-se pe estimările legate de cât de mulți bani se cer suplimentar pentru locuri de muncă ce cresc riscul de deces. Barro spune că pentru o carantină de 12 săptămâni beneficiile depășesc costurile.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele