Gripa spaniolă vs. Covid-19. Lecția de economie ce trebuie învățată
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Gripa spaniolă a făcut ravagii în urmă cu 100 de ani
Gripa spaniolă a făcut ravagii în urmă cu 100 de ani
Distanțarea socială nu a redus în mod semnificativ numărul deceselor cauzate de gripa spaniolă care a avut loc cu un secol în urmă, deoarece nu a durat suficient de mult, este concluzia unei noi cercetări care are legătură cu răspunsului la Covid-19.

Economistul Universității Harvard, Robert Barro, scrie că „motivul probabil” al închiderii a școlilor, interdicțiile impuse adunărilor publice, carantina și izolarea în diverse orașe din SUA nu au salvat multe vieți pentru că durata acestor măsuri s-a rezumat la numai o lună, în medie.

Citește: Vaccin impotriva Covid-19. 10 cei mai promițători candidați

„Lecția pentru pandemia în curs de desfășurare în 2020 este că, pentru a reduce decesele total, intervenții non-farmaceutice utilizate trebuie să fie menținute substanțial mai mult de câteva săptămâni. Cel mai probabil restricțiile impuse timp de 12 săptămâni funcționează mult mai bine decât 4-6 săptămâni ", scrie Barro în lucrarea sa de la Biroului Național de Cercetări Economice.

Calcule cinice. Cât valorează o viață

Calculul lui Barro nu ia în considerare pierderile economice cauzate de o carantină prelungită. Însă, într-un e-mail, el spune că orice scădere a produsului intern brut trebuie pus în cântar cu valoarea economică a salvării vieții. Pentru Barro, valoarea unei vieți se ridică la suma de 10 milioane de dolari , această sumă bazându-se pe estimările legate de cât de mulți bani se cer suplimentar pentru locuri de muncă ce cresc riscul de deces. Barro spune că pentru o carantină de 12 săptămâni beneficiile depășesc costurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel