Urmărește dezbaterea live

Guvernul de la Roma aprobă împrumutul garantat de stat pentru Fiat Chrysler
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul de la Roma a aprobat un decret prin care oferă garanţii de stat în valoare de 6,3 miliarde de euro
Guvernul de la Roma a aprobat un decret prin care oferă garanţii de stat în valoare de 6,3 miliarde de euro
Guvernul de la Roma a aprobat un decret prin care oferă garanţii de stat în valoare de 6,3 miliarde de euro (7,1 miliarde de dolari) subsidiarei italiene a Fiat Chrysler (FCA), a anunţat Ministerul de Finanţe, deschizând calea pentru cel mai mare împrumut de criză acordat unui producător auto european, transmit Reuters şi DPA.

Împrumutul pe trei ani va ajuta producătorul italo-american să-şi consolideze poziţia financiară, pe fondul scăderii vânzărilor din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). De asemenea, de acest credit va beneficia şi sectorul auto din Italia, unde operează aproximativ 10.000 de afaceri.

Prin furnizarea ajutorului de stat, autorităţile de la Roma "vor să prezerve şi să întărească lanţul de furnizare în industria auto italiană", a afirmat ministrul Economiei, Roberto Gualtieri. Acesta a adăugat, fără a oferi precizări: "Guvernul va monitoriza implementarea angajamentelor asumate de FCA Italia".

Nereguli grave la service-uri și showroom-uri

Împrumutul va fi acordat de Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană de retail, în timp ce societatea italiană de asigurare de credite Sace SpA va oferi o garanţie publică pentru 80% din suma de 6,3 miliarde de euro.

Miercuri, acţiunile FCA, au scăzut la Bursa de la Milano cu 4,4%, la 8,665 euro.

Linia de credit de 6,3 miliarde de euro pentru Fiat Chrysler va fi cel mai mare împrumut garantat de un guvern european în perioada pandemiei, după ce, recent, UE şi-a dat acordul pentru un împrumut garantat de statul francez în valoare de cinci miliarde de euro pentru Renault SA.

Anul trecut, grupul francez PSA şi compania italo-americană Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au anunţat finalizarea acordului de fuziune cu caracter obligatoriu, care va crea al patrulea producător auto global, după Volkswagen, alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi şi Toyota. Entitatea combinată, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vânzări anuale de aproape nouă milioane de vehicule.

FCA deţine branduri cum ar fi Fiat, Jeep, Dodge, Ram şi Maserati, în timp ce PSA are brandurile Peugeot, Opel şi DS.

Tranzacţia vine în contextul în care toate pieţele auto importante din Europa au fost afectate de scăderea vânzărilor, în urma închiderii showroom-urilor după instituirea măsurilor de urgenţă pentru limitarea pandemiei, dar aceste evoluţii au fost evidente în special în Italia, una din pieţele de bază ale FCA.

În pofida "unei perioade neaşteptate şi fără precedent", FCA îşi menţine angajamentul "de a finaliza tranzacţia cu PSA până la finalul lui 2020 sau începutul lui 2021", se arată într-un comunicat al companiei italo-americane publicat recent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel