Cine vrea să semene discordia între prinții Harry și William
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Vechile răni nu sunt lăsate să se închidă
Vechile răni nu sunt lăsate să se închidă
Ducele de Sussex a denunțat încercările de a crea o fisură între el și fratele său din cauza controversei din jurul unui interviu al BBC cu Lady Diana, mama lor.

O sursă apropiată prințului Harry a descris sugestia că acesta nu l-ar susține fratele său, pe ducele de Cambridge, în protejarea moștenirii lăsate de mama lor ca fiind „complet oribilă și jignitoare”.

Cu toate acestea, în observațiile care au evidențiat abordările diferite ale fraților, sursa a adăugat că: „Nu aveți nevoie de o declarație publică pentru a vă imagina cum se simte de fapt”. În această săptămână, prințul William a salutat public o anchetă cu privire la controversă legată de un interviu acordat de Lady Diana în anul 1995.

BBC a ordonat o anchetă independentă asupra afirmațiilor potrivit cărora jurnalistul Martin Bashir a obținut un interviu cu Diana în 1995 folosindu-se de falsuri și înșelăciuni cât și de starea psihică în care se afla prințesa, scrie The Times.

William, în vârstă de 38 de ani, a fost în contact cu BBC timp de două săptămâni înainte ca ancheta să fie anunțată miercuri. El a descris-o ca pe „un pas în direcția corectă... pentru a ajuta la stabilirea adevărului din spatele acțiunilor care au condus la interviul respectiv și la deciziile ulterioare luate de cei de la BBC la acea vreme ”.

Harry, în vârstă de 36 de ani, care a anunțat în ianuarie că va renunța la funcția de membru al familiei regale și care trăiește acum în California, a fost criticat pentru presupusul său eșec de a se alătura fratelui său în determinarea radiodifuzorul să ia măsuri. „Harry primește informări la zi în mod regulat și este conștient de tot ceea ce se întâmplă”, a declarat o sursă apropiată ducelui. „Nu aveți nevoie de o declarație publică pentru a vă imagina cum se simte în privat, oamenii știu cât de mult înseamnă mama sa pentru el. El a vorbit curajos în trecut despre pierderea ei și durere și despre impactul imens pe care l-a avut asupra lui”.

Momente dificile pentru prințul Harry! Meghan a plecat de acasă

Prietenii prințesei Diana l-au acuzat pe Martin Bashir că a convins-o că este monitorizată de serviciile de securitate și trădată de asistenții și prietenii ei. Ea a renunțat la securitatea asigurată de Casa Regală iar la 36 de ani a murit într-un accident de mașină care a avut loc la Paris, în 1997.

BBC a ordonat o anchetă internă în 1996, după ce a apărut informația conform căreia Bashir s-a folosit de două extrase bancare false pentru a le arăta lui Earl Spencer, fratele Dianei, tot cu scopul de a obține un interviu cu aceasta. 

În interviu, Diana i-a spus lui Bashir că: ”Am fost trei în această căsătorie”, referindu-se la relația prințului Charles cu Camilla Parker Bowles. Tot în timpul acelui interviu ea a confirmat, de asemenea, că a avut o aventură cu ofițerul de cavalerie James Hewitt și că din cauza stresului suferea de bulimie.

Earl Spencer, acum în vârstă de 56 de ani, a adunat într-un dosar documente care ar aduce 32 de acuzații de înșelăciue pe numele lui Martin Bashir, inclusiv utilizarea unui fax care părea să sugereze în mod fals că Tiggy Legge-Bourke, bona lui William și Harry, ar fi fost însărcinată cu copilul prințului Charles și susține că MI5 o avea pe Diana sub supraveghere.

Martin Bachir, BBC și toată povestea legată de interviul luat prințesei au un parfum de corupție. La vremea respectivă, adică în 1996 ancheta  nu a descoperit nicio neregulă legată de modul de lucru a lui jurnalistului.

Lord Dyson, fost judecător al Curții Supreme, a fost solicitat de BBC să examineze conduita lui Bashir în obținerea interviului și acuzațiile de acoperire de către directorii de la acea vreme. Nu i s-a cerut însă să examineze acuzațiile mai ample ale acțiunilor lui Bashir sau de ce i s-a permis să se întoarcă la BBC în 2016, în ciuda unei plângeri oficiale a unui executiv al corporației conform căreia în 2000 a făcut „acuzații defăimătoare și dăunătoare profesional” împotriva propriilor săi jurnaliști.

BBC a spus că nu a vorbit cu Bashir, în vârstă de 57 de ani, despre acuzațiile pentru că se recuperează după o intervenție chirurgicală la inimă și complicațiile de la Covid-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel