Hong Kongul va întări legea asupra securităţii naţionale
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Hong Kongul va întări legea asupra securităţii naţionale
Hong Kongul va întări legea asupra securităţii naţionale
Hong Kongul va prevedea o serie de noi infracţiuni pentru a întări legea asupra securităţii naţionale, text draconic impus anul trecut de Beijing pentru a reduce la tăcere disidenţa din acest oraş, a confirmat marţi un înalt funcţionar, informează AFP.

Chris Tang, fost responsabil al poliţiei devenit ministru al securităţii, a declarat că autorităţile au început să lucreze asupra unei noi legislaţii ce va defini noile delicte de securitate naţională. "Sperăm să terminăm în timpul viitoarei legislaturi şi vom consulta populaţia", a declarat el pentru publicaţia pro-Beijing Ta Kung Pao, într-un articol publicat marţi pe prima pagină, fără a prezenţa un calendar mai precis.

Într-un interviu acordat Sing Tao Daily, alt mijloc de informare în masă pro-Beijing, Chris Tang a declarat că responsabilii din Hong Kong analizează procesele în curs pentru încălcarea securităţii naţionale pentru a ghida procesul de reflecţie.

"Nu am acordat multă atenţie în trecut activităţilor de spionaj şi acum studiem ce trebuie legiferat", a spus el.

Anul trecut, China a impus la Hong Kong o amplă lege asupra securităţii naţionale ca răspuns la manifestaţiile pro-democraţie uriaşe şi adesea violente. Această lege vizează orice act considerat drept subversiune, secesiune, terorism sau înţelegere secretă cu forţe străine.

Trei zile de bombardamente în Fâşia Gaza

Elaborată într-un mod foarte vag, ea stipulează de asemenea drept ilegală exprimarea oricărei forme de opoziţie, remodelând peisajul juridic al unui teritoriu considerat altădată un bastion al libertăţilor.

Potrivit lui Chris Tang, această nouă lege asupra securităţii se va inspira din articolul 23 al Legii Fundamentale, text ce serveşte drept mini-Constituţie pentru Hong Kong, oraş teoretic semiautonom.

O primă tentativă în acest sens a suscitat manifestaţii uriaşe în 2003, o parte din populaţie atenţionând asupra regresului libertăţilor. Acest proiect de lege a fost abandonat.

Hong Kongul îşi va reînnoi în decembrie Consiliul Legislativ (Legco), în cadrul unui nou sistem electoral impus de Beijing. Mai puţin de un sfert dintre locurile în Legco vor fi alese prin vot direct şi vor putea candida doar cei consideraţi "patrioţi".

Crimele împotriva securităţii naţionale sunt pasibile de o pedeapsă cu închisoare pe viaţă şi majoritatea acestor acuzaţi nu sunt eliberaţi sub cauţiune înainte de proces.

Mai mult de 60 de persoane au fost inculpate în virtutea legii asupra securităţii naţionale şi peste 140 au fost arestaţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel