IBUPROFEN. In cazul COVID-19 există O SINGURĂ explicație
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pare să fie concluzia definitivă
Pare să fie concluzia definitivă
Este concluzia unul amplu studiu pe această temă, care a cuprins datele a 72.000 de pacienți. Rezultatele acestui efort de cercetare au fost publicate în prestigioasa revistă The Lancet Reumatology.

Concret, oamenii de știință au declarat că administrarea de medicamente antiinflamatorii din familia ibuprofen nu crește riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 sau de a deceda din această cauză, contrar temerilor exprimate la începutul pandemiei.

„Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) nu este asociată cu o creștere a mortalității sau a severității Covid-19”, conchide acest amplu studiu realizat de autoritățile sanitare britanice, publicat în revista medicală The Lancet Reumatology și care acoperă 72.000 de pacienți.

„Avem acum dovezi clare că AINS pot fi utilizate în condiții de siguranță la pacienții care au Covid-19”, a comentat autorul principal al studiului, prof. Ewen Harrison (Universitatea din Edinburgh), citat într-un comunicat de presă.

„AINS sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume într-o varietate de situații, de la dureri ușoare până la tratamentul bolilor cronice”, cum ar fi artrita reumatoidă. „Mulți oameni se bazează pe aceste produse medicamentoase pentru a-și putea desfășura activitățile zilnice”, a precizat omul de știință.

Citește și COVID-19. Medicament CUNOSCUT pune PIEDICĂ virusului SARS-CoV-2

AINS reprezintă o familie de medicamente antiinflamatoare utilizate pe scară largă pentru a combate stările febrile sau pentru a calma durerile. Din această familie face parte în special ibuprofenul (substanță activă în medicamentele utilizate pe scară largă, cum ar fi Nurofen sau Advil) sau ketoprofen. Temerile legate de AINS au apărut la începutul pandemiei de Covid-19. 

„A lua medicamente antiinflamatorii (ibuprofen, cortizon ...) ar putea fi un factor de agravare a infecției” cu virusul SARS-CoV-2, a scris, în martie 2020, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, recomandând paracetamolul în caz de febră. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat, la rândul ei, persoane cu simptome similare cu cele ale lui Covid să nu ia ibuprofen pentru auto-medicație, fără prescripție medicală.

În schimb, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a subliniat că „în prezent nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură între ibuprofen și agravarea Covid-19”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel