Imperiul FINANCIAR pe care se sprijină TALIBANII
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Talibanii
Talibanii
Odată cu revenirea atât de rapidă a talibanilor în Afganistan, s-au înmulțit și întrebările legate modalitățile prin care aceștia își procurau resursele financiare.

Talibanii şi-au lansat ofensiva în mai, odată cu debutul retragerii definitive a trupelor americane şi ale NATO din Afganistan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august.

Ei au ocupat mai întâi vaste zone rurale, fără a întâmpina prea multă rezistenţă. Ulterior, avansarea insurgenților s-a accelerat dramatic în ultimele zile, mai multe oraşe importante căzând în mâinile lor într-un efect de domino. 

Acțiunea talibanilor denotă o organizare foarte bună, dar și resurse financiare foarte importante.

La putere în Afganistan din 1996 până în 2001, talibanii au impus interpretări foarte stricte, aproape sălbatice a legii islamice - Sharia, iar îndepărtarea lor a fost realizată, de Statele Unite și aliații săi, cu mari eforturi umane și logistice.

Potrivit unor investigații efectuate de BBC, veniturile anuale a grupării talibane se ridicau, înainte de pandemie, la aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Deși afacerile cu droguri ale talibanilor sunt bine cunoscute tuturor, experții avertizează că veniturile insurgenților provin din mult mai multe surse decât afacerile cu droguri.

Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu, cu aproximativ 220 de mii de hectare de mac, cultivare în 2020, în creștere cu 37%  față de anul precedent, potrivit unui raport ONU.

Regiunile cu cele mai mari suprafețe cultivate cu mac pentru opiu. Sursa: raport ONU

Cu o valoare estimată a exportului anual între 1,5 și 3 miliarde de dolari, culturile de mac sunt o afacere importantă, peste 90% din heroina din întreaga lume provenind din regiunile Afganistanului.

 

Producția de heroină

 

Există o taxă de cultivare de 10%, care este colectată de la fermierii de opiu, dar taxe sunt colectate și de la laboratoarele care transformă opiul în heroină, precum și de la comercianții care fac contrabandă cu drogurile ilicite.

Estimările cu privire la cota anuală ce revine talibanilor din traficul de  droguri variază între 100 și 400 de milioane de dolari.

SUA estimează că aproximativ 60% din veniturile organizației provine din zona drogurilor și a încercat fără succes să dezmembreze sistemul de financiar al talibanilor, inclusiv prin bombardarea laboratoarelor de droguri unde opiul este transformat în heroină.

Dar impactul pe termen lung al acestei campanii a fost scăzut. Chiar și atunci când laboratoarele erau distruse, acestea erau repede reconstruite, fiind foarte ieftine.

 

Telecomunicații, impozite pe servicii, jafuri

 

Comisia financiară a talibanilor i-a avertizat pe comercianții afgani care transportă mărfuri să-și plătească impozitele atunci când călătoresc prin zonele pe care le controlează.

De asemenea, atrage venituri din companii precum operatorii de telecomunicații și telefoane mobile.

Șeful Companiei de Electricitate din Afganistan a declarat pentru BBC la începutul acestui an că talibanii câștigau mai mult de 2 milioane de dolari anual facturând consumatorii de energie electrică din diferite părți ale țării.

Există, de asemenea, venituri generate direct din conflict. De fiecare dată când talibanii capturează un post militar sau un centru urban, golesc seifurile și confiscă zeci de arme, precum și de mașini și vehicule blindate.

 

Lapis lazuli

 

Industria minieră din Afganistan valorează cel puțin 1 miliard de dolari iar cea mai mare parte a extracției este la scară mică și o mare parte din aceasta se face ilegal.

Talibanii au preluat controlul asupra minelor legale și ilegale.

În raportul său anual din 2014, echipa de monitorizare a sancțiunilor din cadrul ONU a evidențiat că talibanii au primit peste 10 milioane de dolari pe an, de la 25 și 30 de operațiuni miniere ilegale, aflate în sudul provinciei Helmand.

Guvernatorul provinciei a declarat că aproximativ jumătate din veniturile din exploatarea minieră din regiunea sa se îndreaptă fie către talibani, fie către grupul Stat Islamic.

El a estimat că talibanii percep până la 500 de dolari de la fiecare din sutele de camioane cu care pleacă zilnic din provincie.

Potrivit investigațiilor BBC, talibanii primesc peste 50 de milioane de dolari anual din exploatările din toată țara.

Citrește și: Afganistan. Căderea Kabulului, o chestiune de săptămâni. Talibanii mai bifează un oraș

 

Finanțare externă

 

Mai mulți oficiali afgani și americani au acuzat de multă vreme mai multe guverne regionale, inclusiv Pakistan, Iran și Rusia, că acordă ajutor financiar talibanilor afgani, practică pe care o neagă frecvent.

Cetățenii privați din Pakistan și din mai multe țări din Golf, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar sunt considerați cei mai mari contribuitori individuali.

Deși imposibil de măsurat, aceste surse de finanțare oferă în mod clar o proporție semnificativă din veniturile talibanilor și, potrivit experților și oficialilor, ar putea ajunge până la 500 de milioane de dolari pe an.

Un raport al CIA estima că în 2008 talibanii au primit 106 milioane de dolari din surse străine, în special de la persoane aflate în statele din Golf.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel