În căutarea petrolului mai ușor pentru a răspunde creșterea cererii de benzină
Autor: Antonia Popescu pe 02 iul 2020 / 10:40 | Mutarea zilei

În căutarea petrolului mai ușor pentru a răspunde creșterea cererii de benzina

 În condiţiile în care din ce în ce mai multe maşini ies pe drum odată cu relaxarea restricţiilor a crescut şi cererea pentru ţiţei mai uşor, care este mai potrivit pentru a fi rafinat în benzină, transmite Reuters.

În special companiile europene de rafinare încep să migreze dinspre tipuri de petrol precum cel rusesc Urlas, al cărui preţ a crescut ca urmare a unui acord al producătorilor, spre alternative precum cel american West Texas Intermediate (WTI), ţiţeiul din Vestul Africii, CPC Blend sau petrol din Azerbaidjan.

Companie din Ungaria vrea să se extindă. Vizează achiziții în România

"Mulţi barili de petrol din SUA ajung în Europa din Nord Vest", a declarat un importator european de petrol din Nigeria şi SUA. "Cererea este în creştere de la un nivel minim în aprilie, iar în iulie şi august cererea ar trebui să fie mai mare", a adăugat importatorul.Deşi stocurile de benzină în nord-vestul Europei rămân apropiate de maximele istorice iar marjele de rafinare sunt încă reduse, profitul oferit de cotaţia barilului de tip "light, sweet" este greu de refuzat."Companiile de rafinare trec pe petrol sweet. Iar procedura de arbitraj este deschis astfel că ţiţeiul WTI este oferit în zona Mediteranei şi Asia iar cererea este puternică", a declarat un alt trader.În special Nigeria speră că perioada de vânzări reduse de până acum se va termina în curând. Mele Kyari, preşedintele Nigerian National Petroleum Corporation, declara în luna iunie că petrolul nigerian va fi preferat odată cu creşterea consumului de benzină.Cu toate acestea, datele furnizate de Refinitiv Eikon, arată că livrările de petrol din Nigeria, cel mai mare exportator din Vestul Africii, spre Europa sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în timp ce livrările de petrol ieftin din SUA se apropie de maximele istorice.Însă în condiţiile în care cotaţiile la barilul WTI se apreciază în Europa, ajungând la un dolar peste Brent, petrolul nigerian la acelaşi preţ încep să fie atractiv, spun traderii. v


Mutarea zilei Vezi toate articolele