În șomaj tehnic și fără asigurare de sănătate. Soluție
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Infectarea angajaților duce la suspendarea activității firmelor
Infectarea angajaților duce la suspendarea activității firmelor
Din păcate, nu sunt puțini cei care fiind în șomaj tehnic în perioada stării de urgență dar nu numai, au rămas fără asigurările de sănătate, un lucru care nu trebuia să se întâmple.

Însă, din cauza unor bâlbe legislative, sau nepriceperi, unele persoane aflate în șomaj tehnic s-au trezit că nu mai sunt asigurate la sistemul național de sănătate.

Ping-pong cu asigurările de sănătate

ANAF a făcut recent o precizare legată de această problemă prin care transmite că cei care au fost în șomaj tehnic și care au fost excluși din sistemul asigurărilor de sănătate trebuie să se adreseze Casei Naționale de Sănătate pentru a li se remedia problema.

Bâlbe colosale legate de șomajul tehnic. Finanțele verifică Ministerul Muncii și cel al Sănătății

CNAS, la rândul său, precizează că problema a apărut la cei care au fost în șomaj tehnic mai mult de 30 de zile: ”Din analiza situațiilor semnalate, am constatat că în Declarația 112, începând cu luna aprilie 2020, mai mulți angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în șomaj tehnic și nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în șomaj tehnic. Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în șomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuție zero la sănătate. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de la plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției”, se spune în comunicatul instituției.

Variantă de rezolvare

O soluție pentru a reglementa această problemă ar fi ca angajatorii să depună declarații rectificative pentru cei aflați în această situație. 

Cu noua declarație este posibilă deblocarea situației, În 48 de ore de la depunerea noilor declarații rectificative, sistemul SIUI va recunoaște statutul de asigurat pentru toți cei care au avut această problemă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel