Încălzire globală. Idee salvatoare: simplă, dar spectaculoasă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pur și simplu, trebuie învelite anumite locuri de pe Terra
Pur și simplu, trebuie învelite anumite locuri de pe Terra
Zona arctică se topește rapid, într-un ritm mai accelerat decât s-a estimat inițial. Ghețurile Groenlandei dispar de șase ori mai repede decât în urmă cu 40 de ani. Numai în august, spre exemplu, în cinci zile de temperaturi ceva mai ridicate decât normele tradiționale pentru acea perioadă a anului, a pierdut peste 60 de miliarde de tone, scrie Business Insider.

Această topire masivă distruge ecosistemele arctice și ridică nivelul mărilor, influențând, de asemenea, asupra schimbărilor globale ale climei. În aceste condiții, organizația necomercială Ice911 a propus o metodă originală de a rezolva această problemă.

Ei au sugerat ca regiunile Arcticii să fie acoperite cu zăpadă artificială - mii de miliarde de microsfere de sticlă. Un fel de strat de protecie care va respinge razele soarelui și va putea izola gheața amenințată de topire. Autorii proiectului susțin că o astfel de măsură va încetini procesul de încălzire globală și va reduce temperatură cu circa 1,5 grade Celsius.

Microsferele ar urma să fie realizate din dioxid de siliciu, care se găsește din abundență în natură și nu dăunează oamenilor și animalelor. În plus, nu atrage particule poluante, precum produse petroliere. În prezent, tehnologia aferentă se află în fază de testre practică, fiind efectuate deja câteva încercări pe lacurile și munții din Sierra-Nevada, dar și în zona arctică, pe un luciu de apă înghețat din Utqiaġvik, oraș din Alaska situat la nord de cercul polar.

Citește și NASA confirmă veștile proaste: Totul se va schima pe Terra

Trebuie precizat că cercetătorii nu intenționează să acopere cu zăpadă artificială toate cele sutele de mii de kilometri pătrați de gheață arctică, limitându-se la ”zone strategice”, unde microsferele pot avea o acțiune maximă asupra climei. Unul dintre aceste locuri ar fi Strămtoarea Fram dintre Groenlanda și Svalbard, care se ”încinge” de aproape patru ori mai rapid decât restul planetei.

”Este locul unde ghețarii vin să moară, iar cimitirul devine, cu fiecare an, tot mai mare”, a explicat Til Vagner. Dar oamenii de știință mai au de efectuat câteva teste, după care trebuie să obțină aprobare de la autorități și ecologiști. Potrivit estimărilor, proiectul ar putea costa cinci miliarde de dolari, dar ”prețul indiferenței va fi mult mai ridicat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel