Este verificată! O aplicație ce te avertizează dacă faci COVID-19
Autor: Mara Ivan pe 15 dec 2020 / 06:35 | Articole recomandate

Prognoza s-a dovedit corectă

Oamenii de știință francezi au dezvoltat o aplicație ce propune utilizatorilor să calculeze probabilitatea infectării cu noul coronavirus după participarea la o petrecere sau după o călătorie cu metroul.

Programul estimează atât posibilitatea individuală de a contracta noul virus, cât și eventualul număr al celor infectați după o activitate sau alta. 

Aplicația a fost deja testată cu prilejul unei recepții organizată la Casa Albă, în Statele Unite: ea a prognozat că vor fi identificate șapte cazuri de covid-19. Și, într-adevăr, așa s-a întâmplat. 

E adevărat că, dincolo de spectaculozitatea ei, aplicație nu pare să fie de prea mult ajutor în practică, pentru că indică doar eventualitatea infectării și nu un rezultat concret. Practic, este doar un avertisment. 

Aplicația-online pentru determinarea riscului de infectare cu SARS-CoV-2 a în locuri aglomerate a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Universitate de Pau et des Pays de l'Adour și a fost denumită CovidRisk. 

Odată descărcată, utilizatorul trebuie să indice numărul vizitatorilor, numărul și durata presupuselor contacte, dar și măsurile de precauție împotriva Covid-19 care au fost luate. 

Citește și Covid-19. MUTAȚIA ce-i SPERIE pe experți. Declarație ULUITOARE a OMS

Potrivit dezvoltatorilor, aplicația va evalua șansele utilizatorului de a se îmbolnăvi de covid-19 de la unul dintre participanții la respectiva întâlnire, probabilitatea însumată de infectare și numărul preconizat de cazuri noi apărute după eveniment. 

Precizia prognozelor calculate de aplicație a fost verificată la o recepție oficială organizată în septembrie la Casa Albă. Conform previziunilor date de CovidRisk, riscul total era de 5 din 100, iar numărul mediu de noi infectări a fost stabilit la 7,12. După recepție, Covid-19 a fost depistat la șapte dintre persoanele prezente. 

 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele