Indemnizația de maternitate. Cum se calculează
Autor: Oana Pavelescu pe 08 iul, 08:15 | Articole recomandate

Femeile au dreptul la concediu și indemnizație de maternitate

Femeile din România au dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu de maternitate, perioadă în care beneficiază de indemnizația de maternitate.

Acestea se împart în două, 63 de zile prenatal și 63 de zile postnatal. Acestea se redistribui cu condiția ca perioada postnatală, de lăuzie, să fie de minimum 42 de zile calendaristice.

În această perioadă de concediu de maternitate, femeile au dreptul la o indemnizație care are valoarea brută de 85% din din media veniturilor din ultimele şase luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare. Concret, OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizaţiilor (...) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii”.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-au achitat contribuțiile pentru concedii și indemnizații medicale. Stagiul minim de cotizare este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.

Soluția tinerilor din Ungaria împotriva sărăciei

Alte perioade care sunt considerate stagii de cotizare:

concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizația de asigurare socială pe care a primit-o;

pensie de invaliditate, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de baza minim brut pe țară;

urmarea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, cu condiţia absolvirii acestora, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară (care anul acesta e de 2.080 de lei);

a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar venitul care se ia în considerare este indemnizaţia lunară primită.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele