Industria nunților din Țara Oașului produce în două săptămâni cât altele într-un an
Autor: Ciprian Dumitrache pe 14 sep, 14:53 | Articole recomandate

Nunțile din Țara Oașului sunt printre cele mai spectaculoase evenimente tradiționale din România, la o nuntă oșenească în stil ”clasic” participând aproximativ 1.000 de persoane.

Situată în nordul țării, în județul Satu-Mare, la granița cu Maramureșul, Țara Oașului este celebră pentru vilele impunătoare pe care și le ridică locuitorii săi, plecați la muncă în străinătate, dar și pentru nunțile tradiționale oșenești.

În cele mai multe cazuri aceștia se întorc acasă doar o singură dată pe an, în luna august și sunt gata să cheltuie mii de euro pentru a participa la nunțile la care sunt invitați.

Toate nunțile sunt programate în ultimele două săptămâni din august, după Sfântă Mărie, așa că zilnic sunt programate chiar și câte 10 nunți într-un sat.

Acum, la mai bine de 10 zile de la încheierea ”sezonului” de nunți se văd și urmările celor două săptămâni trăite la intensitate maximă de oșeni: județul Satu-Mare are cea mai mare incidență de cazuri cu COVID-19, în condițiile în care zona Oașului reprezintă un sfert din tot județul, iar o parte dintre participanți au reușit să plece la muncă, în străinătate (unii dintre aceștia fiind, probabil, deja infectați). Un număr de opt comune și un oraș  sunt deja în zona roșie: Negrești-Oaș, Batarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherța Mică, Racșa, Târșolț și Turț .

O nuntă poate costa în jur de 50 de mii de euro, dar cheltuielile sunt ”stinse” de sumele încasate de la invitați.

Echipa Centrul de Fotografie Documentară a estimat că veniturile unei nunți la care participă 1.000 de invitați ajung și la 100 de mii de euro.

”La casa de nunți din Târșolț, la etajul neterminat încă, găzduia pentru o lună oameni aduși la muncă sezonier, special pentru sezonul de nunți oșenești. Ospătari, bucătărese, debarasatori, dorm pe saltele gonflabile, pe jos direct pe planșeul beton”, scriu cei de la Centrul de Fotografie Documentară, într-o postare pe Facebook.

 

”Roata” socială

 

Sumele ”dăruite” la nuntă variază între 3.000 și 5.000 de euro, în funcție de gradul de rudenie pe care îl au cu mirii. Dar la acestea se adaugă cheltuielile pentru coafor și rochii.

Darul de la fiecare invitat se trece pe caiet, aceeași sumă fiind returnată celui care a dat banii, la momentul în care acesta se va căsători.

Pentru a satisface cererea, doar în Negrești Oaș sunt peste 20 de saloane de coafură, care au programările făcute cu luni de zile înainte.

Presiune pe PORTOFELELE românilor. Explozie de PREȚURI după facturile URIAȘE

”În 2012, când una dintre stiliste a leșinat de epuizare, femeile programate au așteptat-o în salon ca într-un autobuz la oră de vârf să se întoarcă de la spital și să le termine cocurile. Una dintre ele zicea că ar trebui să ajungă la 40 de nunți”.


Articole recomandate Vezi toate articolele