Îngrijorare. Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă în Marea Japoniei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Kim Jong Un / Foto: KCNA
Kim Jong Un / Foto: KCNA
Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică lansată de un submarin în apele din largul coastelor Japoniei, a anunțat armata sud-coreeană.

Phenian a prezentat racheta în ianuarie, descriind-o ca fiind "cea mai puternică armă din lume".

Aceasta vine la câteva săptămâni după ce Coreea de Sud a dezvăluit o armă similară proprie.

Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete în ultimele săptămâni, inclusiv cu ceea ce a declarat că sunt arme hipersonice și cu rază lungă de acțiune.

Unele dintre aceste teste încalcă sancțiunile internaționale stricte.

Națiunile Unite interzic în mod specific țării să testeze rachete balistice, precum și arme nucleare.

ONU consideră că rachetele balistice sunt mai amenințătoare decât rachetele de croazieră, deoarece pot transporta încărcături mai puternice, au o rază de acțiune mai mare și pot zbura mai repede.
Marți, Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că o rachetă a fost lansată din portul Sinpo, în estul Coreei de Nord, unde Pyongyang își bazează de obicei submarinele. Aceasta a aterizat în Marea de Est, cunoscută și sub numele de Marea Japoniei.

Aceștia au precizat că se bănuiește că ar fi fost o rachetă balistică lansată de un submarin.

Presa sud-coreeană a raportat că se crede că această rachetă specială a parcurs aproximativ 450 km la o înălțime maximă de 60 km.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că au fost lansate două rachete balistice, calificând lansările drept "foarte regretabile".

De ce "lansată de pe submarin" este important
În octombrie 2019, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică lansată de pe submarin, lansând o rachetă Pukguksong-3 de pe o platformă subacvatică.

La momentul respectiv, agenția de știri de stat KCNA a declarat că a fost lansată la un unghi înalt pentru a minimiza "amenințarea externă".

Cu toate acestea, dacă racheta ar fi fost lansată pe o traiectorie standard, în loc de una verticală, ar fi putut parcurge aproximativ 1.900 km. Acest lucru ar fi pus toată Coreea de Sud și Japonia în raza de acțiune.

Fiind lansată de pe un submarin poate face, de asemenea, rachetele mai greu de detectat și le permite să se apropie de alte ținte.
Cea mai recentă lansare are loc în timp ce Coreea de Sud își dezvoltă propriile arme, în ceea ce, potrivit observatorilor, s-a transformat într-o cursă a înarmării în peninsula coreeană.

Seulul organizează săptămâna aceasta ceea ce se spune că va fi cea mai mare expoziție de apărare din Coreea de Sud. Se pare că va dezvălui un nou avion de luptă, precum și arme ghidate, cum ar fi rachete. De asemenea, Coreea de Sud urmează să își lanseze în curând propria rachetă spațială.

Din punct de vedere tehnic, Coreea de Nord și Coreea de Sud rămân în război, deoarece Războiul Coreean, care a împărțit peninsula în două țări și în care SUA au susținut Sudul, s-a încheiat în 1953 printr-un armistițiu.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat săptămâna trecută că nu dorește ca războiul să izbucnească din nou. El a spus că țara sa trebuie să continue să dezvolte arme pentru autoapărare împotriva dușmanilor, și anume SUA, pe care le-a acuzat de ostilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...


pixel