Inspecția Tehnică Periodică 2021. Amenda poate ajunge la 5800 lei
Autor: Simona Haiduc pe 22 ian, 09:40 | Auto

Amenzile sunt mari

Conform legilației în vigoare, în 2021 pentru mașinile de uz personal, pentru transportul persoanelor sau mărfurilor, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) trebuie efectuată o dată la doi ani. Sunt exceptate de la această regulă autovehiculele cu vârsta de peste 12 ani, ITP-ul fiind obligatoriu în fiecare an. 

De la bun început trebuie precizat că, în situația în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia se suspendă automat. Astfel, potrivit Codului rutier, dacă un conducător auto circulă cu o mașină al cărui ITP a expirat, riscă atât o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil, cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea totală a amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.

Pe de altă parte, ITP-ul se face la șase luni pentru mașinile destinate transportului de persoane și care au mai mult de opt locuri pe scane, fără cel al șoferului, precum și cele folosite ca taxi, pentru închiriere sau școala auto. În privința vehiculelor noi, prima inspecție se efectuează la trei ani de la înmatriculare. 

Citește și Modificări legislative pentru ITP și permisele românilor din diaspora

Mașinile trec de inspecția tehnică doar dacă au, cel mult, defecte mici. În celelalte cazuri, când sunt constatate nereguli serioase, ce pot pune în pericol viața conducătorului auto, a pasagerilor dar și a altor participanți la trafic, proprietarii acestor vehicule sunt nevoiți, după cum notează, în context Avocatnet, să le repare în cel mult 30 de zile.

Legislația prevede trei categorii de defecte:

- deficiențe minore: nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;

- deficiențe majore: susceptibile să compromită siguranța vehiculului;

- deficiențe periculoase: constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere.

Te-ar putea interesa și...
Auto Vezi toate articolele