Urmărește dezbaterea live

Internet de mare viteză. Constelație de sateliți pentru UE
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este nevoie pentru dezvoltarea economiei digitale
Este nevoie pentru dezvoltarea economiei digitale
Uniunea Europeană trebuie să dispună de o constelaţie proprie de sateliţi pentru internet de mare viteză şi să îşi consolideze astfel autonomia strategică, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro comisarul european Thierry Breton, care doreşte "să propună rapid" acest proiect, informează AFP.

"Europa este autonomă în ceea ce priveşte navigaţia prin satelit, graţie sistemului Galileo, dar şi în domeniul observării Terrei şi al monitorizării, prin programul Copernicus", a declarat Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă, printre atribuţiile căruia se află şi sectorul spaţial.

Dar, pentru a dezvolta economia digitală, acelaşi comisar europeană consideră că este de asemenea "de dorit ca UE să se înzestreze, în deceniul care vine, cu un sistem de sateliţi care să facă legătura între sateliţii geostaţionari şi o constelaţie LEO (orbită joasă), echipaţi cu sisteme criptate şi tehnologii cuantice" dedicate internetului de mare viteză.

"În complementaritate cu reţelele noastre terestre de mare viteză şi de mare calitate, constelaţiile de sateliţi vor consolida autonomia strategică a infrastructurilor noastre de conectare", a pledat comisarul european, care încearcă să conserve bugetul de 16 miliarde de euro alocat spaţiului şi prevăzut de Comisia Europeană pentru perioada bugetară 2021-2027, care a fost însă diminuat la cererea anumitor state membre.

Citește și Laboratorul din Wuhan, dezvăluire bombă. Ascunde ceva TERIBIL

"Am ajuns deja la 15 miliarde de euro în cadrul negocierilor în curs", a adăugat el. În contextul în care operatorul OneWeb a intrat în faliment, Europa nu s-a poziţionat în calitate de cumpărător potenţial al acestui proiect ce viza o constelaţie de sateliţi de telecomunicaţii, din care 74 se află deja pe orbită. 

"Am analizat dosarul, inclusiv documentaţia sa tehnică. Pentru orice faliment, fără îndoială că nu există un singur motiv. Am remarcat foarte repede că OneWeb nu putea să răspundă ambiţiilor noastre de conectivitate şi de autonomie strategică", a precizat Thierry Breton. Justiţia americană va trebui să desemneze un cumpărător pentru OneWeb în zilele următoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel