Iranul îi înduplecă pe occidentali cu zero promisiuni: ”Teheranul și-a jucat bine cărțile”
Autor: Ciprian Dumitrache pe 14 sep, 12:01 | Articole recomandate

Puterile occidentale au anulat luni planurile pentru o rezoluție care critică Iranul după ce Teheranul a fost de acord să prelungească monitorizarea unor activități nucleare, chiar dacă AIEA a declarat că Iranul nu a făcut nici o „promisiune” clară în această privință.

Decizia Statelor Unite, Franței, Marii Britanii și Germaniei de a nu promova o rezoluție în cadrul reuniunii din această săptămână a Consiliului de Guvernatori al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), evită o escaladare a tensiunilor cu Iranul, care ar fi curmat speranțele de a relua discuțiile cu privire la reintrarea Iranului în acordul nuclear.

„Iranul și-a jucat bine cărțile”, a spus un diplomat din Viena despre acordul din weekend. „Promisiunea de a continua discuțiile la nivel înalt cu privire la problemele restante a reușit să reducă presiunea pentru o rezoluție, chiar dacă ceea ce Grossi a adus înapoi de la Teheran a fost jalnic de puțin”, relatează Reuters.

În timpul unei vizite la Teheran a șefului AIEA, Rafael Grossi, care a avut loc în acest weekend, Iranul a fost de acord să acorde Agenției ONU accesul la echipamentele sale din Iran, care monitorizează unele zone sensibile ale programului său nuclear.

Grossi a declarat duminică că acordul a rezolvat „cea mai urgentă problemă” dintre AIEA și Iran. Cu toate acestea, Grossi a declarat că Teheranul nu și-a luat niciun angajament ferm privind elucidarea situației urmelor de uraniu găsite în mai multe situri vechi. 

"Nu am primit nicio promisiune", a recunoscut Grossi într-o conferință de presă, când a fost întrebat despre urmele de uraniu, dintre care primele au fost găsite acum mai bine de doi ani într-un sit nuclear din Teheran, despre care Iranul a declarat că este o instalație de curățare a covoarelor.

Scopul acordului din weekend a fost să se câștige timp pentru eforturi diplomatice mai largi, menite să readucă pe deplin Statele Unite și Iranul în acordul nuclear din 2015, care a impus restricții asupra activităților nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului.

Grossi a declarat că se va întâlni săptămâna viitoare, la Viena, cu șeful programului nuclear iranian, Mohammad Eslami.

Atunci, președintele Donald Trump a scos Statele Unite din acordul nuclear în 2018, reimpunând sancțiuni economice pentru Iran. Teheranul a răspuns un an mai târziu, încălcând mai multe dintre restricțiile Acordului.

Discuțiile indirecte dintre Iran și Statele Unite s-au oprit în iunie a.c., la câteva zile după ce Ebrahim Raisi a fost ales președinte al Iranului.

 


Articole recomandate Vezi toate articolele