Isărescu despre pensii: ”Nu poate ceva să crească cu 40%”
Autor: Mara Ivan pe 08 ian, 16:55 | Declarația zilei

Guvernatorul de la banca centrală crede ca pachetul este bun

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că “nu va fi ușor să găsim acele mixuri de politici economice pentru nu a încetini creșterea economică, pentru că altfel se vor adânci deficitele”. ”Sigur, vom avea o problemă să finanțăm un deficit mai mare”, a subliniat oficialul BNR. 

Întrebat despre sustenabilitatea măsurilor privind creșterea punctului de pensie cu 40%, Mugur Isărescu a ținut să menționeze: “Nu cred că trebuie să facem obsesii biblice, dacă nu vrem să rătăcim prin deșertul economic încă 40 de ani. Când economia crește cu 4%, nu poate ceva să crească cu 40%. Câtă filosofie trebuie să facem?… dar e o decizie politică, până la urmă…”, a spus Guvernatorul BNR, subliniind că nu sunt bani pentru o astfel de creștere.

“E un consens că trebuie să crească, dar nu facem obsesii pe cifre. Nu pică banii din cer. Normal că nu sunt bani cât timp avem deficite”, a spus apăsat Mugur Isărescu. Întrebat cum vede măsura Guvernului de a interzice cumularea salariului cu a pensiei, Guvernatorul s-a simțit vizat și a reacționat. “Nu am nicio problemă. Am fost ales de Parlament și dacă se decide acest lucru, am să aleg salariul, până la terminarea mandatului”, a menționat oficialul BNR.

În ceea ce privește programul guvernamental Prima Casa, Mugur Isarescu considera ca este cazul ca acesta sa fie un program dedicat cauzelor sociale. “El cat a fost a avut un rol pozitiv, numai merge in forma asta, se apeleaza la el chiar daca nu mai este Prima Casa” a spus Isarescu. Potrivit acestuia, programul a pornit de la o realitate, noua generatie avea de case, insa in prezent trebuie sa capete o alta destinatie.

Citește și Raluca Turcan anunță că vârsta de pensionare va urca la 70 de ani

“Daca ramane acest program, el trebuie sa aiba o anumita directie, deci sustin indreptarea lui spre componenta sociala, cu regului mai stricte. Discutia este in principal politica, de vreme ce este program guvernamental. Dar trebuie bine calibrat, echilibrat”, a mai punctat Mugur Isarescu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în şedinţa de miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an.De asemenea, CA a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele