Italia caută soluţii pentru Monte dei Paschi. UniCredit, prea multe condiţii
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O problemă care trebuie rezolvată
O problemă care trebuie rezolvată
Guvernul italian analizează opţiuni alternative pentru vânzarea băncii Monte dei Paschi di Siena SpA deoarece o preluare de către UniCredit SpA pare din ce în ce mai puţin probabilă sub conducerea noului director general, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, Andrea Orcel, cel care în luna aprilie a fost numit în fruntea UniCredit, a pus unele condiţii pentru preluarea băncii Monte dei Paschi di Siena, condiţii pe care Trezoreria italiană le consideră mult prea costisitoare.

Guvernul de la Roma, care a salvat de la faliment Monte Paschi în 2017 dar trebuie să îşi vândă în acest an participaţia conform regulilor UE, analizează acum mai multe opţiuni inclusiv divizarea băncii şi vânzarea ei pe bucăţi dar şi prelungirea termenului limită până la care trebuie să iasă din acţionariatul Monte Paschi, au dezvăluit sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Însă, autorităţile italiene sunt în criză de timp după ce discuţiile cu privire la o posibilă preluare de către UniCredit au fost îngheţate la începutul anului pe fondul schimbării guvernului şi numirii unui nou CEO la UniCredit. În paralel, Monte Paschi are un deficit de capital de 2,5 miliarde de euro şi a avertizat că ar putea fi nevoită să amâne planurile destinate strângerii de fonduri. Banca Centrală Europeană a trimis o scrisoare directorilor de la Monte Paschi în care le cere detalii cu privire la modul în care intenţionează să acopere deficitul de capital.

Potrivit surselor, în discuţiile cu Trezoreria italiană, Andrea Orcel a subliniat că pentru el preluarea Monte Paschi nu este o prioritate deoarece strategia sa prevede transformarea UniCredit într-o bancă care să livreze randamente sustenabile. În schimb, rezultatele testelor de stres care vor fi publicate în luna iulie cel mai probabil vor arăta că Monte Paschi este una din cele mai slabe bănci din zona euro.

Citește și Companiile pot accesa granturi pentru sectorul HoReCa prin CEC Bank

Predecesorul lui Orcel, Jean Pierre Mustier, a cerut autorităţilor italiene ca o eventuală preluare a Monte Paschi să nu afecteze capitalizarea UniCredit iar aceasta din urmă să fie protejată de orice riscuri legale asociate cu Monte Paschi. La rândul său, Andrea Orcel a venit cu noi condiţii precum aceea ca Monte Paschi să îşi dizolve orice acorduri de bancassurance şi credit de consum pe care le are cu alte firme, fără niciun cost pentru UniCredit. Sursele susţin că un astfel de pachet ar fi mult prea costisitor şi îndelungat pentru a fi implementat de guvernul italian. În consecinţă, o opţiune mai viabilă pentru Trezoreria italiană ar fi divizarea operaţiunilor Monte Paschi pe regiuni în ideea de a facilita preluare acestor operaţiuni de către micile bănci regionale.

O ultimă opţiune ar putea fi solicitarea prelungirii termenului limită, stabilit de UE pentru 2021, până la care autorităţile de la Roma trebuie să iasă din acţionariatul Monte Paschi. Chiar dacă Guvernul condus de Mario Draghi nu este în favoarea unei astfel de soluţii ar putea să ajungă în situaţia în care nu va avea altă opţiune, apreciază sursele.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...


pixel