Italia: Un virus extrem de rar stârnește panică și groază
Autor: Simona Haiduc pe 01 iul 2020 / 16:05 | Mutarea zilei

Totul a pornit de la o pisicuță

După ce a plătit un tribut greu pandemiei de coronavirus, Europa este atentă ca nimic să determine reapariția bolii. Dar când un virus extrem de rar și-a făcut reapariția în Italia la unul dintre animalele cele mai răspândite pe Bătrânul continent, panica a devenit rapid palpabilă.

Totul a început la mijlocul lunii iunie, când, la Arezzo, în Toscana, o pisică domestică s-a îmbolnăvit. ”Pe 12 iunie, proprietarii felinei s-au întors acasă după două zile petrecute în afara orașului. Pisica a devenit extrem de agresivă, a mușcat trei dintre membrii familiei. A fost dusă la veterinar, unde a avut același comportament straniu, de fiară sălbatică”, a relatat cotidianul La Repubblica. 

Animalul a fost trimis la o structură specializată în probleme neurologice, unde a decedat. Analizele ulterioare au permis identificarea maladiei de care suferea - un tip de Lyssarivurs, extrem de rar. ”Nu a fost identificat decât o singură dată, la un liliac din Caucaz, în 2002”, a precizat, la rândul său, publicația Il Fatto Quotidiano. 

Toți cei 13 membri ai familiei au fost supuse unui tratament preventiv: primarul din Arezzo nu vrea să-și asume nici un risc. Ca atare, și celelalte animale ale familiei au fost sechestrate, iar câine din localitate nu pot circula decât cu lesă. Oamenii au fost îndemnați, de asemenea, să semnaleze orice comportament ciudat la animalele lor de companie. 

Citește și Covid-19. Încă o descoperire îi uimește și alarmează pe cercetători

La Roma, ministerul Sănătății a decis constituirea unui grup tehnic și științific pentru examinarea situației și pentru a trage concluziile necesare”, a menționat Il Fatto Quotidiano. Profesorul Canio Bonavoglia, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Bari, crede că, probabil, ”totul a pornit de la un liliac atins de Lyssavirus și care, paralizat de virus, a căzut pe pământ. Pisica s-a apropiat, a fost mușcată și, astfel, a luat virusul”, a explicat specialistul, subliniind că, deocamdată, nu există indicii că Lyssavirusul este un pericol pentru om. 

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele