Japonezii nu renunță la aceste aparate: E-mailul nu este sigur!
Autor: Simona Haiduc pe 08 iul, 18:21 | Articole recomandate

Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva

Guvernul japonez a fost obligat să revină asupra deciziei sale de a retrage din birouri toate aparatele de fax. Funcționarii „faxofili” nu au încredere în poșta electronică și susțin că pe e-mail, corespondența nu este sigură. „Nu se poate, nu pot fi interzise”, susțin angajații, subliniind că faxul nu este un aparat pe cale de dispariție.

Luna trecută, guvernul nipon a decis să scape de toate faxurile din Japonia. Operațiunea urma să fie finalizată până la sfărșitul lunii iulie. Explicând rostul acestei hotărâri, autoritățile Țării Soarelui Răsare au apreciat că o astfel de măsură ar încuraja munca de acasă, împiedicându-i pe funcționari să dea o fugă până la birou pentru a trimite sau a primi un fax. Dar....

Opinia publică nu a fost de acord. Decizia ar viza sute de instanțe guvernamentale din centrul nevralgic al Japoniei, la Tokio. Dar, potrivit publicației Hokkaido Shimbun, noua măsură este imposibil de aplicat. Angajații, în special cei din judecătorii și alte instituții din sistemul de justiției au afirmat că, trimise pe e-mail, informațiile confidențiale privind producerile judiciare nu ar fi suficient de bine protejate.

”În ultimă instanță, oricine are cunoștințe minime de IT, ar putea sparge serverele, calcultoare, pentru a intra în posesia acestor date”, au explicat ei. Au urmat discuții, tratative, s-au adus noi argumente de o tabără și de cealaltă. Iar într-un târziu, guvernul a cedat, renunțând la dicizie inițială.

Citește și Japonezii au dus publicitatea la un alt nivel

Nu este prima dată când în Japonia sunt respinse o serie de ”facilități” ale digitalizării. Anul trecut, executivul s-a confruntat cu un val de proteste când a vrut să înlăture în mare măsură „ștampila Hanko”. Este un fel de ștampilă cu care pot fi semnate documente oficiale. Potrivit guvernului, această metodă este învechită și ar contribui la răspândirea Covid-19. Politicienii care reprezintă regiunile în care se face ștampila au definit-o drept un „simbol al Japoniei”.


Articole recomandate Vezi toate articolele