Japonezii vor ajunge lângă planeta Marte și aduc probe înaintea Chinei și SUA
Autor: Ciprian Dumitrache pe 23 aug, 08:26 | IT&C

Descoperire ULUITOARE despre misiunile pe Marte. Ce au spus EXPERȚII

Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) intenționează să lanseze o sondă în 2024, care va merge pe Phobos, unul dintre cei doi sateliți naturali ai lui Marte, și va colecta 10 grame de sol, care va fi livrat pe Pământ în 2029.

La începutul anului, vehiculul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte iar una dintre sarcinile sale a fost colectarea a câteva zeci de probe de sol marțian, care va fi trimis pe Pământ abia în 2031, cu o navă spațială a Agenției Spațiale Europene, scrie Phys.org.

Roverul chinez, care a sosit pe planetă în mai, ar trebui să-și transmită descoperirile acasă puțin mai devreme, în 2030.

Potrivit oamenilor de știință JAXA, 0,1% din solul de pe suprafața satelitului Phobos provine de pe Marte, iar 10 grame sau aproximativ 30 de granule pe care le vor primi geologii vor conține un amestec de materiale ale satelitului cu nisip adus de pe planeta roșie de furtuni.

În eșantioanele colectate din diferite puncte din Phobos, există șanse mai mari de a găsi urme de viață decât în ​​solul prelevat dintr-un loc de pe Marte, spune profesorul Tomohiro Usui de la Institutul pentru Cercetări Spațiale și Astronavigație.

Desigur, nicio formă de viață de pe Marte până la Phobos nu ar putea rezista efectelor radiațiilor solare și cosmice, dar prin studierea probelor de sol de pe luna lui marte, oamenii de știință speră să afle mai multe despre evoluția planetei roșii.

Datele obținute de colegii din Statele Unite și China vor putea să se completeze reciproc și să ofere un răspuns mai complet la întrebarea existenței vieții pe această planetă.

Citește și: Roverul chinezilor de pe Marte stabilește un nou record

Noile cercetări publicate în această vară dezvăluie misterele structurii lui Marte. Se pare că, spre deosebire de Pământ, Marte nu are plăci tectonice. Pe măsură ce se răcește, planeta se micșorează, ducând la mișcări seismice.


IT&C Vezi toate articolele