Urmărește dezbaterea live

Jeremy Rifkin prezice sfârșitul unei civilizații. Despre ce este vorba
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Teoretic, totul pare minunat
Teoretic, totul pare minunat
Civilizația centrată pe energii fosile se va prăbuși până în 2028 și va fi înlocuită de o economie fără nuclear, bazată pe energia solară, eoliană și pe digital, prezice analistul american Jeremy Rifkin. 

Expertul american, care a oferit consultanță responsabililor europeni și liderilor chinezi, pornește de la constatarea că ”energia solară și eoliană devin vedete pe piața de resort, pentru că prețul lor este mai mic decât cel al energiei nucleare, al petrolului, al cărbunelor și chiar al gazelor naturale.

”Este o cotitură majoră și vom vedea cum active de mii de miliarde de dolari din sistemul mondial al energiilor fosile se vor transforma în pierderi. Pentru că se vor opri sonde petroliere, combinate de prelucrare, conducte, în timp ce multe centrale electrice se vor transforma în adevărate pietre de moară”, anticipează specialistul american.

În opinia lui, piața trebuie să acționeze cu rapiditate, adaptându-se din mers acestei evoluții, având în vedere că, potrivit estimărilor experților băncii Citigroup, ”se vor pierde active în valoare de 100.000 de miliarde de dolari. Va fi cea mai mare bulă din istoria economică”, avertizează Jeremy Rifkin.

Citește și Așa va arăta lumea peste 50 de ani. Versiunea Samsung FOTO VIDEO

În aceste condiții, el își imaginează o lume a viitorului care se bazează pe trei mari tipuri de infrastructuri: rețele de comunicare pe telefoane inteligente, energie regenerabilă, produsă într-o manieră decentralizată și distribuită de rețele inteligente; și, în sfârșit, transport electric, integrate în lanțuri logistice inteligente. Ceea ce va însemna gestionarea unui volum imens de date. Dar care nu vor mai fi controlate de Google, Facebook și Amazon, ci vor fi stocate în mici centrel legate între ele și controlate de ”echipe de experți numiți de responsabili locali sau regionali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel