Kristalina Georgieva: FMI, gata să folosească „puterea de foc” de 1.000 de miliarde de dolari
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
Peste 100 de țări, jumătate din statele de pe glob, au solicitat până acum asistență de urgență, pentru a face crizei financiare declanșată de pandmie, a anunțat Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, la o întâlnire a miniștrilor finanțelor din G20 și guvernatorilor de bănci centrale.

Georgieva a spus că FMI este gata să-și folosească toate instumentele și „puterea de foc” de 1.000 de miliarde de dolari a capacității de creditare, menționând că până în prezent 10 țări au primit finanțare de urgență, iar jumătate din celelalte țări ar trebui să primească sumele solicitate până la sfârșitul lunii aprilie.

Comentariile directorului FMI vin după ce fondul a emis un avertisment puternic că economia globală este pe cale să înregistreze declinul cel mai profund din anii 1930, iar guvernele și oficialii din domeniul sănătății trebuie să lucreze împreună pentru a preveni amplificarea răului.

Șefa FMI a spus că „totul este pe masă în ceea ce privește măsurile pe care le putem lua”, și a încurajat băncile centrale să „cheltuiască cât pot”.

FM: Economia Asiei la PĂMÂNT după 60 de ani

„Dar păstrați chitanțele”, a adăugat ea. "Nu dorim ca responsabilitatea și transparența fie ignorate în această criză."

Într-un interviu acordat CNBC, șeful FMI a recunoscut că fondul are reputația de a impune condiții stricte țărilor care solicită credite. Dar, de această dată, „cerem doar un singur lucru: vă rugăm să vă plătiți medicii și asistentele, asigurați-vă că sistemele dvs. de sănătate funcționează și că persoanele vulnerabile sunt protejate”, a spus Georgieva.

FMI a declarat marți că se așteaptă ca PIB-ul global să se contracte cu 3% în 2020, o recesiune mult mai dură decât cea care a urmat crizei financiare globale din 2008 și o inversare de 180 de grade a prognozei sale anterioare în ianuarie, când se aștepta la o creștere de 3,3% în acest an.

Fondul a spus că există riscul ca recesiunea să se extindă în 2021, dacă factorii de decizie nu reușesc să coordoneze un răspuns global la amenințarea virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...


pixel