Laserul de la Măgurele, exclus din ELI ERIC
Autor: Matei Ion pe 06 mai, 15:41 | Mutarea zilei

INstitutul de la Măgurele a fost exclus din proiect

Menținem deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, spune ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, după ce laserul de la Măgurele a fost exclus din ELI ERIC: „Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni”.

„Prin decizia luată în februarie 2021 în Comitetul ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium), România nu a fost inclusă în consorțiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice făcute anterior acestei reuniuni. Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deși România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri”, scrie pe Facebook Ciprian Teleman.

El precizează că, până în 2023, conform planificării, va continua implementarea componentelor care alcătuiesc infrastructura pentru ca ea să poată fi folosită pentru proiecte importante de cercetare și dezvoltare.

Citește și: Arma SECRETĂ a rușilor. SINGURA lansată vreodată în SPAȚIU

„Drumul către succesul acestui proiect este în acest moment coordonat de o echipă formată din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului României, MAE, MCID și IFIN HH. Opțiunea principală este ca ELI NP să devină membru al consorțiului, în același timp infrastructura trebuie să devină accesibilă comunității științifice din întreaga lume. Menținem deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, platformă prin care echipele de proiect rămân în contact cu ceilalți actori implicați, atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ. ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat, conchide ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Laserul de la Măgurele este exclus din proiectul ELI - ERIC, care a fost inițiat de România, alături de Ungaria și Cehia.

„Comisia Europeană a luat mult așteptata decizie de a stabili ca proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) să devină un European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. Țările gazdă, Cehia și Ungaria, au aplicat pentru asta în luna mai 2020. Decizia de a aproba aplicația vine după ani de negocieri”, potrivit unui comunicat de presă postat pe siteul eli-laser.eu.


Mutarea zilei Vezi toate articolele