Liberalizarea prețului gazelor. Trebuie încheiat un nou contract
Autor: Oana Pavelescu pe 28 mai 2020 / 15:06 | Mutarea zilei

Prețul gazelor se liberalizează

Se știe deja că de la 1 lulie, prețul gazelor se va liberaliza pentru consumatorul casnic ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să încheie noi contracte cu furnizorii.

Acest moment este unul propice pentru a alege un furnizor convenabil ca preț. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are publicat pe site-ul propriu un comparator al tarifelor actuale.

Citește: Importul de gaze a scăzut, iar producția s-a redus cu 3%

Oricum, consumatorii trebuie să fie atenți și să își încheie noi contracte deoarece riscă să ajungă să plătească prețuri mult mai mari.

VEZI AICI COMPARATORUL DE PREȚURI

Trebuie menționat că Ordinul ANRE prevede mai mulți pași pe care furnizorii sunt obligați să îi urmeze precum:

informarea lunară a clienţilor casnici de pe piaţa reglementată de către furnizorii acestora, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2020, cu privire la încetarea aplicabilităţii preţurilor reglementate începând cu data de 1 iulie 2020 şi necesitatea încheierii până la data de 30 iunie 2020 a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, oferta cu prețul propus pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, precum şi informaţii privind opţiunile clientului casnic în situaţia neacceptării ofertei propuse de furnizorul actual. 

introducerea unei perioadei de tranziție de 12 luni, respectiv 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, în care clienţilor casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepţia prevederilor privind preţul final reglementat, iar preţul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021. 

Vezi tot documentul AICI


Mutarea zilei Vezi toate articolele