Liberalizarea prețului la energie electrică. Ce recomandă ANRE
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Clienții pot citi singuri contorul
Clienții pot citi singuri contorul
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie recomandă clienţilor casnici de energie să aleagă ofertele concurenţiale, unde factura lunară poate fi mai mică, în medie, cu 6,7 lei faţă de piaţa de serviciu universal, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis, miercuri, AGERPRES.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate va fi complet liberalizată, în conformitate cu legislaţia europeană.

Pentru a da posibilitatea clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate prin încheierea unor contracte concurenţiale, ANRE a impus obligaţii suplimentare furnizorilor de ultimă instanţă de a transmite clienţilor casnici informări care să cuprindă odată cu oferta pentru serviciul universal şi cel puţin o ofertă concurenţială, atât în cursul lunii decembrie 2020 cât şi în luna ianuarie 2021.

"În urma analizei ofertelor concurenţiale puse la dispoziţia clienţilor casnici de către furnizori prin intermediul comparatorului se constată că diferenţa între media primelor 10 oferte care nu conţin componenta fixă (lei/zi), ordonate după valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile în anul 2021 şi media preţului din ofertele de serviciu universal este mai mică cu cca 6,7 lei (0,06 lei/KWH)", spun reprezentanţii reglementatorului.

Astfel, ANRE recomandă clienţilor casnici să aleagă ofertele concurenţiale, toţi clienţii casnici având dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum şi pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de maximum 21 de zile de la data solicitării.

"Reamintim că trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanşarea sau parcurgerea acestuia. Clienţii casnici au posibilitatea de a alege o ofertă concurenţială accesând ofertele disponibile pe paginile de internet ale tuturor furnizorilor", se mai arată în comunicat.

Liberalizare prețului la electricitate. Ce TREBUIE să ȘTIM la încheierea unui nou contract

Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte în vederea adoptării unei decizii informate la momentul încheierii unui contract aferent furnizării energiei electrice în regim concurenţial, ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice".

"Facem precizarea că furnizorii de energie electrică au obligaţia conform legii: să achiziţioneze energie electrică, astfel încât să asigure acoperirea consumului clienţilor lor, cu prioritate pentru clienţii beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu; la cererea scrisă a unui client final, să comunice în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condiţiile echitabile de furnizare a energiei electrice, care conţine, obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare şi nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clientul final, nerespectarea acestor obligaţii fiind sancţionată conform legii cu amendă între 5-10% din cifra de afaceri anuală", a mai transmis instituţia.

De asemenea, ANRE îşi manifestă toată disponibilitatea de a colabora cu Guvernul României în vederea creării mecanismului de susţinere financiară a consumatorului vulnerabil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel