Licitație incredibilă! O trufă albă a fost scoasă la vânzare cu o sumă uriașă
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului de piaţă
Preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului de piaţă
O trufă albă care cântăreşte puţin peste 1 kg a fost vândută la licitaţie pentru 120.000 de euro, sau aproximativ 120 de euro pe gram, duminică, în timpul celei de-a 20-a licitaţii mondiale organizate la Alba, în apropiere de Torino, informează AFP. Vânzarea s-a derulat în legătură cu Moscova, Singapore şi Hong Kong, unde se găsea cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Preţul acestei trufe excepţionale nu corespunde preţului de piaţă, care este în prezent în jur de 375 de euro pentru 100 de grame pe piaţa din Alba, care face oficiul de referinţă naţională, potrivit Coldiretti, principala organizaţie agricolă italiană. În fiecare an, timp de 88 de ani, oraşul Alba, în Piemont, găzduieşte timp de aproape două luni un mare târg de trufe albe în timpul căruia are loc licitaţia.

Tablou în valoare de 1,2 de milioane de euro scos la licitație în noiembrie

Trufa albă din Alba, care este recoltată în perioada 21 septembrie - 31 ianuarie, este extrem de renumită. Banii obţinuţi sunt vărsaţi în mod tradiţional unor organizaţii de caritate. Cei 120.000 de euro de anul acesta vor merge la Institutul 'Mother's Choice' din Hong Kong, care ajută copiii fără familii şi mame tinere aflate în dificultate, şi la Centrul Dmitri Rogacev din Moscova, specializat în cercetarea cancerelor la copii.

Tuber magnatum Pico, denumirea savantă a trufei albe, creşte în soluri care trebuie să rămână reci şi umede atât în faza de germinare, cât şi în faza de maturare. Fiind o ciupercă care trăieşte sub pământ, ea este formată dintr-un procent ridicat de apă şi minerale absorbite din sol datorită rădăcinilor arborelui cu care trăieşte în simbioză. Trufa creşte lângă rădăcinile pinului, stejarului de stâncă, stejarului de plută şi stejarului din care îşi trage caracteristicile (culoare, gust şi miros).

În Italia, se găseşte în special în Piemont, Marche, Toscana şi Umbria (regiunile nordice şi centrale), dar şi mai la sud în Lazio şi Calabria. Peste 100.000 de culegători oficiali sunt implicaţi în aprovizionarea cu trufe albe a comercianţilor, restaurantelor şi întreprinderilor pentru a cifră de afaceri estimată la aproximativ 500 de milioane de euro, indiferent dacă produsul este proaspăt, conservat sau prelucrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel