Lucruri fascinante care se petrec în timpul somnului
Autor: Antonia Popescu pe 10 dec 2019 / 14:27 | Opinii

Atunci când dormi bine, te trezești odihnit și bine-dispus, pregătit pentru activitățile de zi cu zi.

Atunci când dormi bine, te trezești odihnit și bine-dispus, pregătit pentru activitățile de zi cu zi. Somnul influențează modul în care arătăm, ne simțim și rezolvăm sarcinile zilnice, având un impact major asupra calității vieții.

Nu dormi profund pe parcursul întregii nopți

Atunci când încerci să adormi, când treci din starea de veghe în cea de somn, ai un somn foarte ușor și orice zgomot, oricât de mic, te poate trezi. Treptat, pe măsură ce parcurgi fiecare etapă, somnul devine tot mai profund. Din cele trei stadii ale somnului non-REM, stadiul 3 este cel mai profund, după care pătrunzi în somnul REM, etapă în care se formează visele. În total, pe durata nopții, parcurgi 4-5 cicluri complete de somn.

Afecțiune rară. Sindromul ”Frumoasei din Pădurea adormită”. Caz unic VIDEO

În timpul somnului, creierul elimina toxinele acumulate în starea de veghe

Creierul este foarte activ pe tot parcursul nopții, mai ales în timpul somnului REM, când este aproape la fel de activ că în perioada în care suntem treji. Un studiu din 2013, efectuat pe șoareci, a descoperit că sistemele de eliminare a toxinelor din creier sunt mai active în timpul somnului. În acest fel, se elimina efectele secundare pe care aceste toxine le pot avea asupra sănătății mintale, cum ar fi favorizarea instalării bolii Alzheimer.

Se reglează hormonii responsabili de senzația de foame

Cei mai mulți oameni simt nevoia de a consumă alimente cu un conținut caloric mai mare după o noapte albă sau în care au dormit foarte puțin. Iată de ce deprivarea de somn poate conduce, în timp, la creșterea în greutate. Cercetătorii cred că lipsa somnului deregleză hormonii responsabili de senzația de foame, leptina și grelina.

Apar des spasme spontane

Cu siguranță te-ai trezit cel puțin o dată speriat, având impresia că pici în gol, fără să știi care este cauza. Acest comportament nu se încadrează la parasomnie, ci este un spasm hipnic, adică o contracție involuntară a mușchilor. De obicei, nu percepi aceste contracții și nici nu trebuie să te îngrijorezi dacă te trezești din cauza lor. Aceste spasme sunt perfect normale și sunt o caracteristică a stadiului 1 de somn non-REM. 

Te-ar putea interesa și...
Opinii Vezi toate articolele