Lumea NEBUNĂ în care trăim: Facem exact ce NU TREBUIE
Autor: Simona Haiduc pe 27 sep, 08:56 | Cifra zilei

Cheltuim bani pentru ce nu trebuie

Nu trebuie să fii geniu ca să înțelegi criza pe care o trăim. Și nu este vorba neapărat despre pandemia de coronavirus, cu toate consecințele ei pe plan economic și politic. Este vorba despre o cu totul altă nebunie și care a cuprins planeta nu de ieri, de azi, ci de câteva decenii.

Chiar acum, în aceste minute, 10.000 de bărbați și femei se ocupă de problemele climei și a mediului înconjurător, în timp ce 300 de milioane sunt implicați în tot felul de activități legate de proiecte ce pot șpulbera de pe fața pământului o parte mai mică sau mai mare din omenire, activități care, în limbajul militarilor, se numesc apărare sau descurajare, apreciază scriitorul norvegian Fredrik S. Haffermehl în paginile publicației Klassekampen. 

Potrivit aprecierilor sale, țările lumii cumpără și dezvoltă arme, construiesc avioane, nave de luptă, submarine strategice. Bugetele militare cresc constant și parcă niciodată nu sunt de ajuns.

Politicienii marilor puteri vorbesc despre iminența unui război, organizează exerciții militare care înghit sume impresionante de bani. Desigur, riscul izbucnirii unui conflict există, dar mai degrabă din întâmplare decât din ordinul cuiva. 

În schimb, continuă Haffermehl, schimbările climatice sunt un pericol mai real decât un război. Dar oare, se întreabă în continuare scriitorul norvegian, a propus cineva în mod serios să fie redusă producția industriei de apărare și celelalte activități legate de ea? Pentru că o reducere rapidă a acestora ar contribui considerabil la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. 

Citește și Un război SUA-RUSIA. Elementul care va decide ÎNVINGĂTORUL

Dar nimic din ceea ce înseamnă înarmare nu figurează în aceste acorduri. Industria apărării este protejată de un fel de cupolă de teflon și aproape toți percept războiul și distrugerea în masă ca un ”fapt al vieții”.

Deși, cheltuiele pentru război distrug capacitatea societăților de a-și apăra proprii cetățeni, de a le oferi și o altfel de securitate, de a crea condiții bune de viață, un sistem de sănătate accesibil și de înaltă calitate, școli și forțe de ordine. Iar tinerii care nu primesc un start bun în viață, pot sfârși prost. Iar toate astea înseamnă tot securitate, concluzionează Heffermehl. 

 

Te-ar putea interesa și...
Cifra zilei Vezi toate articolele