MAE: Aveți grijă! Atenționare de CĂLĂTORIE în Spania
Autor: Antonia Popescu pe 17 ian, 08:27 | Declarația zilei

MAE: Aveți grijă! Atenționare de CĂLĂTORIE în Spania

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei că, potrivit autorităţilor spaniole, în perioada 16-17 ianuarie, Peninsula Iberică va fi afectată de un val de frig polar, cu temperaturi de până la -12 grade Celsius şi rafale de vânt ce vor atinge o viteză de până la 100 kilometri / oră în anumite regiuni.

Astfel, conform previziunii Agenţiei Meteorologice de Stat spaniole (AEMET), au fost emise coduri (portocaliu şi galben) de temperaturi extreme şi vânt puternic pentru următoarele zone:

1. Cod portocaliu de alertă de temperaturi scăzute şi vânt puternic, după cum urmează:- Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, pentru comunităţile Madrid, Aragon, Insulele Baleare, Castilla la Mancha şi Catalonia;- Duminică, 17 ianuarie 2021, pentru comunităţile Madrid şi Castilla la Mancha.

2. Cod galben de alertă de temperaturi scăzute, după cum urmează:- Sâmbătă 16 ianuarie 2021, pentru comunităţile Castilla y Leon, Extremadura şi Comunitatea Valenciană;- Duminică, 17 ianuarie 2021, pentru comunitatea Aragon.

Situație DRAMATICĂ în Italia. Ce s-a întâmplat

Potrivit autorităţilor spaniole, activitatea aeroportului Adolfo Suarez din Madrid a fost reluată parţial începând de duminică, 10 ianuarie 2021, în momentul de faţă fiind operative terminale: T1, T4 şi T4s. Se recomandă pasagerilor contactarea companiilor aeriene pentru verificarea zborului (https://twitter.com/aena).De asemenea, pe fondul ninsorilor abundente provocate de furtuna Filomena pe teritoriul Regatului Spaniei, mai multe drumuri sunt blocate, circulându-se cu dificultate. Starea drumurilor în timp real poate fi consultată aici: http://infocar.dgt.es/etraffic/.Cetăţenilor români care urmează să se deplaseze cu trenul li se recomandă verificarea stării călătoriilor lor, întrucât traficul feroviar este în continuare afectat. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea în permanenţă a informaţiilor comunicate de autorităţile spaniole şi respectarea cu stricteţe a recomandărilor acestora.De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care se află în zonele afectate ca, în caz de urgenţă, să contacteze autorităţile competente, apelând telefonul de urgenţă 112.Cetăţenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Secţiei Consulare ale Ambasadei Românei la Madrid: +34 91.734.4004 , apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular: +34 669.362.202.


Declarația zilei Vezi toate articolele