Mai pot românii să cumpere vechime în muncă? Ce prevede legea
Autor: Oana Pavelescu pe 09 iul, 14:38 | Articole recomandate

Cei interesați au putut cumpăra vechime în muncă

De la sfârșitul anului 2016, anumite persoane din țara noastră au primit posibilitatea de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani. 

Este vorba, mai exact, despre românii care nu au ajuns încă la vârsta pensionării și care au perioade în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public.

Unii români au putut, spre sfârșitul anului 2016, să-și cumpere vechime în muncă, retroactiv, maximum pentru 5 ani.

Acest lucru a fost posibil până la sfârșitul anului trecut, dar viitoarea lege a pensiilor va reintroduce această posibilitate ca opțiune permanentă și o va face mai accesibilă.

Dosar de pensionare 2020. Acte necesare pentru limită de vârstă, invaliditate și de urmaș

Totodată, viitoarea lege a pensiilor va face mecanismul plăților retroactive accesibil mai multor persoane. Adică oricine care are un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuțiile pentru perioadele din urmă în care acestea nu s-au plătit și care să totalizeze maximum cinci ani.

"În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare facultativă și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", este prevăzut în proiect.

Viitoarea Lege a pensiilor care trebuie să intre în vigoare complet din 2021, moment din care se va putea din nou cumpăra vechime în muncă.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele