Mai vor românii să ia credite? Ce spun sondajele
Autor: Oana Pavelescu pe 28 mai, 12:14 | Articole recomandate

Românii doresc să se îndatoreze chiar și în această perioadă

Epidemia de Covid-19 influențează toate aspectele vieții noastre și a modificat modul nostru de viață cu care eram obișnuiți până acum.

În privința dorinței de îndatorare a românilor în această perioadă, un sondaj de opinie realizat de IRES arată că 1 din 10 români intenționează să ia un credit în următorul an.

Cei mai mulți se orientează către credite pentru nevoi personale/de consum (64%), dar și spre credite imobiliare/ipotecare (53%) sau credit auto/leasing (11%).

Mai dispuși să ia credite sunt cei cu studii superioare, persoanele cu venituri între 1.500 și 2.500 de lei și cei cu venituri lunare de peste 4.000 lei.

Citește: Economiile europenilor cresc accelerat. De ce

Sondajul IRES spune că spre creditele ipotecare sau imobiliare intenționează să se îndrepte mai ales tinerii, persoanele cu studii elementare, dar și cele cu educație ridicată, persoanele ale căror venituri lunare depășesc 1.501 lei, cele care locuiesc în orașe și în Transilvania și Banat.

Persoanele peste 51 de ani și vârstnicii, cele cu studii medii, cu venituri lunare de cel mult 1.500 lei, respondenții care locuiesc în mediul rural și cei din Moldova  se orientează mai ales spre creditele de nevoi personale sau de consum.

Creditele auto sau leasing-ul este luat în calcul mai ales de către persoanele cu vârste între 36 și 50 de ani, de cei fără venit, de cei din sudul țării și de cei care au venituri lunare de peste 2.500 lei.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele