Marea Britanie. Marile întrebări ale perioadei post Brexit
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt inclusiv chestiuni de natură financiară
Sunt inclusiv chestiuni de natură financiară
Un an pentru a conveni un tratat care să reglementeze de la A la Z viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. E suficient? Unii, și nu puțin, susțin că nu. Dacă în privința cooperării militare și polițienești, lucrurile rămân neschimbate după Brexit, există însă foarte alte chestiuni dificil de rezolvat. 

Preconizatul tratat, de ce natură va fi? Se vorbește despre un document de tipul CETA, dintre Europa și Canada. ”Un acord de liber schimb, care să cuprindă reguli stricte și obligatorii pentru ambele părți”, explică politologul Sylvain Kahn, subliniind că ”schimburile comerciale sunt supuse declarațiilor vamale”. Ceea ce înseamnă timp pierdut pentru completarea formularelor, anagajarea de agenți fiscali, vameși, etc. Dar nu este sigur că premierul Boris Johnson, ostil liberei circulației a persoanelor, va solicita acces pe Piața unică.

Finanțe. ”Este cea mai complexă problemă, cel mai dur punct al agendei viitorelor negocieri”, afirmă Kahn. ”Din moment ce BoJo visează la un Singapore pe Tamisa, este evident că premierul britanic va renunța cu plăcere la pașaportul financiar european, ce permite băncilor să-și vândă produsele în euro, pentru a impune la el acasă o reglementare mai ușoară serviciilor financiare. De la criza din 2008, reglementarea europeană a devenit mai rigidă decât în restul lumii. În aceste condiții, europenii se tem de o concurență între piețele financiare în detrimentul lor. ”Nu cred că sunt mootive de îngrijorare. Cu cei 450 de milioane de locuitori, Uniunea Europeană reprezintă o piața cu o greutate unică, iar euro este o monedă respectată”, crede analistul.

Citește și Numărătoarea inversă pentru Brexit a început, după 47 de ani în UE

Dosarul irlandez. Pe hârtie, totul pare în regulă, totul pare reglementat: pentru a evita reapariția unei frontiere fizice, traumatizantă, între Irlanda de Nord și de Sud, s-a decis ca vameșii britanici să controleze ei înșiși dacă produsele care vin din sud corespund normelor europene pentru a putea ajunge pe Bătrânul continent. ”În principiu, nimic de reproșat acestei hotărâri, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în practică, pentru că și aici va fi nevoie de cheltuieli cuplimentare de personal”, a explicat politologul Sylvain Kahn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel