Marile bănci ale lumii, implicate în afaceri de tip mafiot
Autor: Oana Pavelescu pe 21 sep, 10:22 | Mutarea zilei

Banca Mondială. Recomandări pentru România

Mii de documente care au fost distribuite către sute de jurnaliști, dezvăluie modul în care unele dintre cele mai mari bănci din lume au facilitat timp de mulți ani circulația banilor murdari.

Documentele fac parte dintr-o colecție de dosare care aparține Rețelei de executare a infracțiunilor financiare, o agenție care funcționează în cadrul Departamentului Trezoreriei pentru detectarea și prevenirea infracțiunilor financiare și au fost publicate pentru prima dată de Buzzfeed și de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație, scrie Business Insider.

Agenția se ocupă de compilarea „rapoartelor de activitate suspectă” atunci când detectează infracțiuni financiare potențiale sau evidente. Documentele sunt distribuite și forțelor de ordine și cu grupurile de informații financiare din întreaga lume, dar agenția nu obligă băncile care se angajează în infracțiuni financiare să oprească aceste activități, a raportat BuzzFeed News, care a obținut documentele divulgate.

Cât va dura recuperarea economiei globale

Potrivit raportului, bănci precum JPMorgan Chase, HSBC și Deutsche Bank, printre altele, s-au angajat și au facilitat circulația banilor rezultați în urma activităților ilegale chiar și după ce au fost prine.

Fișierele detaliază mișcările și tranzacțiile de aproape două decenii, începând din 2000 și continuând până în 2017.

"Aceste documente, compilate de bănci, împărtășite cu guvernul, dar nefăcute publice, expun problemele din domeniul bancar și ușurința cu care criminalii le-au exploatat", a raportat Buzzfeed. "Profiturile din traficul cu droguri, averile deturnate din țările în curs de dezvoltare și câștigurile realizate prin sistemul Ponzi au fost permise să curgă în și în afara acestor instituții financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajați ai băncilor."

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele