Merkel anunță negocieri dificile în privința planului de redresare
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Angela Merkel
Angela Merkel
Liderii Uniunii Europene au în faţă negocieri foarte dificile în privinţa viitorului buget multianual al Uniunii şi a planului de redresare din criza economică provocată de pandemie, a afirmat vineri cancelarul german Angela Merkel, la sosirea la summitul de la Bruxelles, arătând spre divergenţe profunde între statele membre, relatează agenţiile Reuters, dpa şi AFP.

'Vom intra toţi în discuţii cu multă vigoare, dar trebuie să spun că diferenţele sunt încă foarte, foarte mari, aşa încât nu pot spune încă dacă vom ajunge la o soluţie de această dată', a spus cancelarul.

'Mă aştept la negocieri foarte, foarte dificile', a menţionat ea.

Aflat şi el la Bruxelles, premierul olandez Mark Rutte a spus că nu este optimist în privinţa ajungerii la un acord între cele 27 de state membre cu privire la fondul de redresare post-pandemie. 'Nu sunt optimist, dar nu se ştie niciodată', a declarat el la postul olandez NOS, la sosirea la summitul la care se va negocia un acord în privinţa cadrului financiar multianual 2021-2027 şi a unui fond de redresare de 750 miliarde de euro.

Guvernul condus de Rutte vrea ca ţările care vor primi sprijin din fondul UE să fie de acord să-şi reformeze pieţele muncii şi sistemele de pensii, printre altele.

Angela Merkel: Marea Britanie va trebui "să-şi asume consecinţele"

Olanda conduce grupul celor câtorva state mai mici care se opun acordării de granturi sau de asistenţă fără condiţii stricte.

Nici preşedintele lituanian Gitanas Nauseda nu s-a arătat 'prea optimist' că liderii UE vor putea ajunge la un acord, la finalul celor două zile de discuţii la Bruxelles. 'Nu sunt atât de optimist. Noi credem că propunerea iniţială (de buget) este interesantă, promiţătoare', a spus el în faţa presei.

Pentru preşedintele francez Emmanuel Macron, summitul este 'un moment de adevăr şi de ambiţie pentru Europa'. 'Trăim acum o criză inedită pe planul sanitar, dar şi economic şi social. Ea cere mult mai multă solidaritate şi ambiţie', a pledat Macron la sosirea la Consiliul European.

'Proiectul nostru european este ceea ce se joacă aici, în mare măsură. Sunt încrezător, dar prudent. Voi aduce maximum de ambiţie şi, împreună cu cancelarul (german Angela) Merkel, de o parte şi de alta a preşedintelui (Consiliului European, Charles) Michel, vom face totul pentru a fi găsit un acord', a adăugat el.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că totul este în joc. ''Dacă o facem bine, putem ieşi din această criză mai puternici'', a apreciat Von der Leyen, care a adăugat că ''toate piesele necesare sunt pe masă şi o soluţie este posibilă''. ''O soluţie este ceea ce europenii aşteaptă de la noi, pentru că locurile lor de muncă sunt în joc, iar pericolul virusului încă persistă şi toată lumea ne priveşte, dacă Europa este în stare să rămână unită şi să depăşească mai puternică această criză provocată de coronavirus'', a declarat şefa executivului european, citată de EFE.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost de părere că liderii europeni au o obligaţie faţă de cetăţenii lor să ajungă la un acord în privinţa fondului de redresare al UE. 'Spania vine la acest summit dornică să ajungă la un acord, să ne apărăm în mod logic interesele naţionale în agricultură şi în felul în care concepem guvernanţa fondului de redresare', le-a spus Sanchez reporterilor la Bruxelles, cu puţin înaintea reuniunii.

În opinia premierului ceh Andrej Babis, alocările din fondul de redresare propus de UE ar trebui să se facă pe baza efectelor negative ale pandemiei asupra creşterii economice a ţărilor, nu pe baza performanţelor lor economice anterioare. 'Acesta ar trebui să fie cel mai important criteriu', a subliniat el, insistând că 'banii ar trebui distribuiţi corect şi just'.

Potrivit şefului guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, Varşovia se opune acordării de rabaturi ţărilor bogate şi planurilor de condiţionare a finanţărilor de situaţia statului de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel