Ministrul Energiei, despre un PARC EOLIAN în Marea Neagră: Hidroelectrica este gata
Autor: DCBusiness Team pe 06 sep, 15:40 | Declarația zilei

Potrivit ministrului energiei, legea energiei eoliene generată pe mare va fi  gata până la sfârșitul lui 2021.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că speră într-o adoptare cât mai rapidă a Legii energiei eoliene din mare (offshore wind), pentru a începe investițiile în energie eoliană pe mare.

Potrivit ministrului energiei, legea energiei eoliene generată pe mare va fi  gata până la sfârșitul lui 2021.

”Am anunțat că legea energiei eoliene din mare (offshore wind) va fi gata în cel mai scurt timp, în acest an, pentru a permite începerea măsurătorilor pentru viitoarele proiecte. Cred că, adaptându-le cu noile mecanisme financiare şi noile scheme de ajutor de stat, putem avea rapid o lege a offshore wind în România, modificând-o în Comisia de industrii, dând un raport şi adoptând-o în plen”.

Odată ce legea va fi adoptată, proiectul primului parc eolian în Marea Neagră va putea demara.

Este vorba, după spusele ministrului, de un proiect al Hidroelectrica, care va produce cel puțin 300 de MW.

”Hidroelectrica este pregătită să înceapă o investiţie în Marea Neagră şi sunt convins că o să găsească parteneri cu expertiză astfel încât să avem primul parc eolian offshore de 300 de MW cel puţin. Pentru acest lucru este nevoie de întărirea reţelei de transport al energiei şi de închiderea inelului de 400 kV. Am găsit soluţii împreună cu Transelectrica şi o să vedeţi în curând că probabil, Transelectrica va fi printre primii beneficiari ai Fondului pentru Modernizare, poate chiar de anul acesta”, a adăugat ministrul energiei.

Citește și: Japonia își face parcuri eoliene plutitoare. În România este imposibil: Nu se știe cine concesionează supafețele

Potențialul eolian din Marea Neagră de care dispune România este uriaș. Niculae Havrileț, director şi expert în Ministerul Energiei, spunea că este vorba de mii de MW care ar putea fi generați din vântul de pe Marea Neagră.

„România are un potenţial foarte mare de instalaţii eoliene offshore, vorbim de mii de MW. Banca Mondială ne oferă sprijinul de a plăti o consultanţă externă pentru a avea o lege specială, aşa cum există în alte ţări, precum Marea Britanie, Danemarca, Polonia”, spunea oficialul. 


Declarația zilei Vezi toate articolele