Sute de morți în jurul unui lac din Himalaya. Cercetătorii, puși în dificultate
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Lacul Roopkund
Lacul Roopkund
  • Lacul Roopkund
Studiat încă din anii 50, această fosă mortuară himalaiană le-a dezvăluit oamenilor de știință noi indicii, relatează Science & Vie . Nu numai că oasele descoperite aici datează din epoci diferite și distincte dar provin și de pe continente diferite!

”Pare a fi o scenă dintr-un film horror. Nimeni nu profită cu avevărat de peisaj”, a declarat Niraj Rai, specialist în ADN la Institulul de Paleontologie Bribal Sahni, India.

Lacul se află în inima munților Himalaya, într-o vale unde au loc nueroase alunecări de teren și enorm de multe furtuni cu grindină. Cei mai curajoși alpiniști pot ajunge aici după trei zile de cățăre. Din luna august până în septembrie, atunci când lacul Roopkund cât și malurile sale s-au dezghețat complet, are loc spectacolul macabru. Pot fi văzute peste 800 de oase umane. Cine erau acești oameni și cum de au ajuns să își găsească sfârșitul într-un loc atât de îndeplărtat? Folclorul local vorbește de o procesiune regală care a avut loc cu ocazia unui pelerinaj către un sanctuar hidus și care a fost distrus de furia unei zeități. Însă istoria Lacului Scheletelor este mult mai complexă de atât.

Vârsta nu poate fi stabilită în funcție de dinții unei persoane

”Toată lume a crezut că a fost vorba de o catastrofă care a ucis un grup numeros de oameni, în același timp, dar nu este adevărat”, spune Niraj Rai.

Numărul relativ egal de bărbați și femei, dintre care unii erau bătrâni cât și lipsa legăturii directe de familie între oamenii din grup, a eliminat varianta unui grup al unei armate sa al unei familii care să fi fost ucise de un dezastru natural.

Grație unui studiu antropologic efectuat pe oasele găsite Niraj Rai au putut stabili că este vorba despre două populații distincte. Apoi, în urma analizei genomului, o estimare a regimului alimentar și datarea cu carbon 14 a unui numpăr de 38 de schelete, echipa a putut să recreeze un scenariu care se întinde pe mai mult de 1000 de ani și două continente.
Majoritatea indivizilor sunt similari cu poplațiile actuale din Asia de sud și au pierit între secolele 7 și 10.

Prima surpriză este că acești călători fac parte din mai multe valuri și provin din regiuni diferite din India și țările limitrofe. Însă datele aduc mai multe nelămuriri: alte victime au sosit cu mii de ani mai târziu, între secolele XVII și XX, posibil toți odată. Scheletele ale unor indivizi sin Asia de sud-est pe câtn 14 sunt ale unor persoane genetic legate locuitorii insulei Creta din zilele noastre.

S-a aflat cum produc plantele acidul salicilic

”Singurul indiciu pe care îl avem este numai drumul pelerinajului care trecea pe lângă lac”, spune Éadaoin Harney de la Universitatea Harvard, ceea ce explică prezența indivizilor din Asia”. Despre cei de origine cretană, Niraj Rai spune că ar putea fi vorba despre o comunitate de greci care s-a stabilit în secolul al 18-lea lângă Calcutta și care s-au dus să exploreze vârful muntelui.

În ceea ce privește cauza morții, nu au fost înregistrate semne ale unor infecții sau boli. La trei indivizi s-au descoperit fracturi ale craniilor cauzate de grindină, dar acest lucru nu este o explciație pentru decesul tututor. ”Am analizat numai o fracție din cele câteva sute de schelete de la lacul Roopkund”, a spus Ayushi Nayak de la INstitutul Max Planck Institute din Jena, Germania, astfel că ne așteptăm la și mai multe surprize.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel