Mit desființat. Plantele de apartament nu sunt ce par
Autor: Simona Haiduc pe 08 noi 2019 / 13:49 | Articole recomandate

O concluzie care îi va dezamăgi pe mulți

Un grup de oameni de știință de la Drexel University, statul american Philadelphia, au destrămat mitul potrivit căruia plantele de interior au o influență benefică asupra microclimatului din încăpere.

”Plantele sunt ceva minunat. Din păcate însă, ele nu curăță aerul suficient de repede, încăt să simțim acest lucru”, a declarat Michael Waring, docentul catedrei de proiectare ecologică de la universitatea mai sus menționată. Împreună cu colegii săi în frunte cu Bryan Cummings, el a analizat studiile publicate pe această temă în ultimii 30 de ani. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință a fost expusă în paginile publicației Journal of Exposure Science and Envrisonmental Epidemiology.

În articolul lor, Waring și Cummings, susține că o ventilare obișnuită a încăperii împrospătează aerul mai rapid și mai eficient decât plantele. Acest mit a apărut în urma unui experiment efectuat în 1989, când specialiștii NASA căutau soluții pentru a asigura condiții optime astronauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Atunci s-a constatat că plantele au eliminat din aer diferite elemente radioactive care, de regulă, pot genera cancer.

Citește și Vindecă 50 de boli și este la îndemâna oricui

Cei doi oameni de știință au subliniat însă că acele experiențe s-au desfășurat în camere de laborator cu mediu izolat care au prea puțin în comun cu atmosfera din apartamente, case sau birouri. Cu alte cuvinte, plantele au cu adevărat un efect benefic asupra aerului dintr-o încăpere doar în condițiile spației spațiale. În timp ce pe Terra, puterea lor de curățare încetinește și, chiar dacă ele își văd de treabă, omul nu simte nici îmbunătățire a calității aerului.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele