MONEDA europeană DIGITALĂ. Banca Națională este interesată
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
BNR: moneda digitală va fi utilizată nu să înlocuiască moneda, cash-ul, ci să completeze cash-ul
BNR: moneda digitală va fi utilizată nu să înlocuiască moneda, cash-ul, ci să completeze cash-ul
Banca Naţională a României s-a alăturat unei majorităţi a băncilor centrale europene în ceea ce priveşte o monedă digitală emisă de către Banca Centrală (BCE) a afirmat, joi, Ruxandra Avram, director în cadrul BNR.

"Nu vă ascund însă faptul că Banca Naţională a României s-a alăturat unei majorităţi a băncilor centrale europene în ceea ce priveşte o monedă digitală emisă de către Banca Centrală. Aşa cum spunea Florin Dănescu, nu care să înlocuiască moneda, cash-ul, ci să completeze cash-ul. Este vorba de acel proiect cu CBDC - Central Bank Digital Currency. Suntem şi noi acolo prezenţi. Eu chiar fac parte dintr-un grup care s-a constituit la nivelul Băncii Reglementelor Internaţionale. Vrem să vedem ce înseamnă, pentru că nu se pune problema doar a monedei în sine, se pune problema tehnologiei care va sta la baza emiterii şi mai ales a distribuţiei şi a utilizării în serviciile de plată a acestei monede. De asemenea, nu vă ascund faptul că am întrebat, pentru noi este foarte interesant de văzut, dacă actualele sisteme de plăţi pe care noi le avem, ReGIS, SENT, pot fi updatate, pot fi modificate astfel încât să deservească într-un viitor utilizării unei astfel de monede. Răspunsul nu există. Nu este foarte clar", a spus Ruxandra Avram.

Citește și: Pilonul II de pensie. Cât a strâns, în medie, fiecare participant

Ea a menţionat că BNR a emis în trecut două comunicate referitor la ce înseamnă monede virtuale şi îşi menţine poziţia în sensul în care consideră că şi la acest moment astfel de monede menţin aceleaşi riscuri asupra consumatorului, deţinătorului şi persoanei care le tranzacţionează, din cauza unor caracteristici precum volatilitate mare, lipsă de transparenţă, lipsă de informaţii, lipsă de control supra portofoliilor în care se ţin astfel de monede, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel