Muncitorii-roboți care lucrează cu ziua. O nouă afacere?
Autor: Ciprian Dumitrache pe 26 aug, 18:07 | IT&C

Noul model de afacere dezvoltat în America ține cont de forța financiară mai redusă a multor întreprinzători, care nu își permit să investească zeci, sute de mii de dolari în linii de producție automatizate.

Acest nou sistem va permite oricărui antreprenor aflat la început de drum să închirieze roboți pentru afacerea sa fără să mai aibă grija instalării și întreținerii echipamentelor de producție.

Astfel, fabricile vor putea închiria roboții pe durata unei luni sau chiar la oră iar costurile inițiale sunt mult mai reduse decât dacă ar fi fost nevoiți să cumpere roboții.

Saman Farid, specialist în fonduri de risc, a întrevăzut care sunt oportunitățile și a înființat compania de închiriere roboți, Formic Technologies.

Modelul de leasing pentru roboți ia o mare presiune de pe umerii companiilor din producție și pune povara riscului financiar pe companiile care închiriază soluțiile de automatizare a producției.

Robotul Melvin

Cumpărarea unui robot nu este rentabilă pentru fabricile mai mici, care produc mai puțin sau au produse personalizate.

Un asemenea caz este și cel al unei familii care deține Polar Hardware Manufacturing, o fabrică de ștanțare, veche de 105 ani. Aceștia închiriază cu mai puțin de 10 dolari pe oră pentru un robot, comparativ cu peste 20 de dolari pe oră, cât i-ar fi costat un lucrător.

„Dacă robotul funcționează foarte bine, îl vom folosi”, au spus reprezentanții fabricii. „Dacă nu funcționează, nu vom fi atât de afectați'', au spus aceștia.

Citește și: Scumpirile la gaze îi afectează și pe cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu întreținerea

O situație similară este și la fabrica de materiale plastice, Westec Plastics Corp, care acum trei roboți închiriați: Melvin, Nancy și Kim.

„Melvin funcționează 24 de ore pe zi, pe toate cele trei schimburi și a înlocuit trei operatori”, a spus președintele companiei, acesta adăugând că fiecare robot economisește anual aproximativ 60.000 de dolari. „A trebuit să ne majorăm salariile destul de mult anul acesta din cauza a ceea ce se întâmplă în lume. Din fericire, Melvin nu a cerut mărire”,  a adăugat președintele Westec Plastics Corp.

 


IT&C Vezi toate articolele