Năsui: Firmele româneşti să NU mai participe la târgurile internaţionale pe banii contribuabililor
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Claudiu Năsui: România are nevoie ca de aer de mai multă eficienţă în stat, de instituţii mai puţine şi mai suple
Claudiu Năsui: România are nevoie ca de aer de mai multă eficienţă în stat, de instituţii mai puţine şi mai suple
Ministerul Economiei nu a interzis participarea firmelor româneşti la târgurile internaţionale, însă urmăreşte ca acest lucru să nu se mai facă pe banii contribuabililor, a afirmat ministrul de resort, Claudiu Năsui, într-o declaraţie remisă Agerpres.

Aceasta după ce, duminică, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a arătat, într-un comunicat, că România va lipsi de la târgurile internaţionale în 2021 pentru că ministrul Economiei "a nesocotit" Programul de promovare a exporturilor - PPE.

De ce bugetul nu va ajunge nici marți în Parlament

"Ministerul Economiei nu a interzis participarea firmelor româneşti la târgurile internaţionale. Doar urmărim ca aceste participări să nu se mai facă pe banii contribuabililor. E important de ştiut că în aceste zile suntem aproape de o soluţie administrativă, astfel încât prezenţa firmelor româneşti la târgurile din străinătate să nu mai treacă prin decizii orientate ale unor politicieni, cum s-a întâmplat până azi", a spus, în replică, Năsui.

ANEIR a arătat, în comunicat, că acest lucru este unul fără precedent.

"Fapt fără precedent: prin bugetul Ministerului Economiei propus - ilegal - vineri în guvern de ministrul Claudiu Năsui, anul 2021 este primul din istoria centenară a României moderne în care ţara noastră va lipsi de la târgurile internaţionale. Am încercat să prevenim această 'performanţă' a noului ministru (care a nesocotit Programul de promovare a exporturilor - PPE 2021, propus de mediul de afaceri şi aprobat de precedenta conducere a ministerului), dar a fost imposibil. N-a binevoit să dea curs invitaţiilor repetate la dialog adresate prin Consiliul de Export şi apelul la preşedintele ţării, primul-ministru, şefii celor două camere şi ale comisiilor de profil ale Parlamentului. A ignorat toate aceste demersuri iniţiate de noi în numele sutelor de firme care îşi puseseră mari speranţe să reia contactele internaţionale de la târgurile de specialitate după un an marcat de pandemie, în care majoritatea evenimentelor externe au fost anulate", se spune în comunicat.

Organizaţia menţionează că noul ministru este îngrijorat de modul în care se cheltuie banul public.

"Din postările de pe reţelele de socializare - evitând, probabil din lipsă de pregătire profesională, să stea faţă-n faţă cu reprezentanţii exportatorilor - am aflat că noul ministru este îngrijorat de modul cum se cheltuie banul public, prezentând nişte cifre pe care - ca necunoscător în domeniu - nu le-a înţeles, creându-i suspiciuni şi generând un curent anti-exportatori în opinia publică necalificată", precizează sursa citată.

De asemenea, organizaţia subliniază importanţa crucială a participării firmelor la târgurile internaţionale, unde se stabilesc contacte şi contracte de export.

"Dacă are suspiciuni despre anumite situaţii (în condiţiile în care toată procedura de organizare a târgurilor este transparentă - şi înscrierea firmelor şi desemnarea organizatorilor prin licitaţie publică) este primul care ar trebui să intervină operativ, să corecteze propunerile subalternilor, dar nu să blocheze PPE. Calendarul târgurilor internaţionale nu poate sta în loc până când ministrul Economiei din România îşi clarifică suspiciunile. Trenul nu se opreşte pentru că şeful de locomotivă are suspiciunea că într-unul din vagoane s-ar putea găsi un călător fără bilet! Exportatorii nu-şi propun să iasă în stradă ca minerii să-şi ceară dreptul legal de a beneficia de sprijinul statului pentru participarea la târgurile internaţionale, dar un milion de oameni, a căror activitate este legată direct sau indirect de contractele de export, nu pot aştepta să rămână fără locuri de muncă până cel numit vremelnic ministru al economiei se documentează asupra domeniului pe care-l gestionează şi pentru care - din păcate - nu este calificat", se mai spune în comunicatul ANEIR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel