NATO către Moscova: Îi cerem Rusiei să GARANTEZE
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Un apel îngrijorător
Un apel îngrijorător
NATO şi-a exprimat 'îngrijorarea' faţă de manevrele maritime din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a cerut ca Moscova să garanteze 'liberul acces' la porturile ucrainene la Marea Azov, transmite AFP.

'Îi cerem Rusiei să garanteze liberul acces la porturile ucrainene la Marea Azov şi să permită libertatea de navigaţie', se arată într-un comunicat al Alianţei.

Restrângerea accesului în anumite zone din Marea Neagră şi în strâmtoarea Kerci (care leagă Marea Neagră cu Marea Azov) ar constitui 'o acţiune nejustificată' ţinând de 'un comportament destabilizator din partea Rusiei', adaugă comunicatul.

Conform purtătoarei de cuvânt a Alianţei, NATO cheamă de asemenea la o 'dezescaladare imediată' din partea Moscovei în această zonă marcată de puternice tensiuni. Vineri, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că Rusia va limita până în octombrie navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din Crimeea, dintre care una este situată în largul peninsulei Kerci.

Această zonă este cea mai controversată pentru că strâmtoarea Kerci, care leagă cele două mări, este de importanţă crucială pentru exporturile de cereale şi de oţel ale Ucrainei. În trecut aici au avut loc ciocniri, cum s-a întâmplat în 2018 când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene.

Citește și Răspunsul Rusiei pentru SUA: Afară din casa noastră

În urma anexării peninsulei Crimeea, Moscova revendică şi controlul asupra strâmtorii Kerci. Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate de mai multe săptămâni. Potrivit Ucrainei, Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o invazie, în timp ce Rusia acuză Kievul că pregăteşte o ofensivă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

Din punctul de vedere al NATO, manevrele maritime ale Moscovei şi prezenţa militară rusă consolidată în Crimeea 'constituie noi ameninţări pentru independenţa Ucrainei şi compromit stabilitatea regiunii în ansamblul său'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel