Nivelul datoriei Germaniei va urca probabil la 71% din PIB
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Germania EXTINDE lockdown-ul! Află până CÂND
Germania EXTINDE lockdown-ul! Află până CÂND
Nivelul datoriei Germaniei va urca probabil la 71% din PIB anul acesta, de la mai puţin de 60% din PIB în 2019, se arată într-un document al Ministerului de Finanţe consultat de Reuters, întrucât cea mai mare economie europeană a majorat cheltuielile pentru a face faţă efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19).

Anul viitor, datoria Germaniei ar urma să se situeze la 70,25% din PIB, datorită aşteptatei redresări a economiei, conform documentului.

Datele nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ministrul de Finanţe Olaf Scholz declarând că nivelul datoriei Germaniei ar putea creşte la aproximativ 75% sau 80% din PIB, deoarece necesităţile de finanţare ale Germaniei sunt gestionabile. Cu toate acestea, noile necesităţi de împrumuturi ale Germaniei reprezintă o modificare totală de poziţie după mai mulţi ani de disciplină fiscală strictă, care au produs bugete echilibrate, consideră analiştii.

Rusia, ACUZE GRAVE: SUA continuă să se amestece fără nicio reţinere

Uniunea Europeană a suspendat în martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus. Recent, oficialii de la Bruxelles au promis că regulile bugetare europene vor rămâne suspendate şi în 2021. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel