Noul act de identitate. Legea a fost publicată. Ce trebuie știut
Autor: Simona Haiduc pe 04 aug, 18:54 | Articole recomandate

Apare ceva nou

Noile cărți electronice de identitate vor conține și un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de Ministerul Afacerilor Interne și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână. Prevederea se regăsește în Legea nr. 162/2020, publicată marți în Monitorul Oficial și care va intra vineri în vigoare.

Conform actului normartiv, certificatele digitale emise de MAI vor fi simple (nivel mediu de încredere), nu calificate, acesta fiind, conform Regulamentului european 910/2014, singurul caz în care semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână.

Un aspect foarte important, deoarece semnătura calificată, conform normelor europene pe care țara noastră este obligată să le respecte, îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică.

Regulamentul european stabilește, totodată, că respectivele certificate calificate pentru semnătură electronică pot fi emise doar de către un „prestator de servicii de încredere calificat”, cu respectarea unor cerințe clare, statut care se acordă de către un organism de supraveghere.

Citește și Reconstituirea VECHIMII în muncă. Soluție de ultimă oră

Prestatorul este obligat, după cum precizează, în context, Avocatnet, să ia măsuri tehnice și organizaționale corespunzătoare pentru gestionarea riscurilor la adresa securității serviciilor, să folosească anumite tehnologii pentru a asigura integritatea datelor și identitatea semnatarului. Doar în aceste condiții se poate discuta despre echivalența juridică dintre semnătura electronică și semnătura de mână.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele