Nord Stream 2. Americanii, aproape să își dea acordul
Autor: Ciprian Dumitrache pe 21 iul, 12:05 | Articole recomandate

Se așteaptă ca SUA și Germania să anunțe în zilele următoare un acord care să pună capăt disputei cu privire la conducta de gaze naturale Nord Stream 2, proiectul rusesc de 11 miliarde de dolari, au declarat luni surse familiare cu această chestiune.

Președintele SUA Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel nu au la un acord cu privire la conducta submarină atunci când s-au întâlnit săptămâna trecută, dar au convenit că Moscovei nu trebuie să i se permită să își folosească rezervele energetice ca armă împotriva vecinilor săi.

Washingtonul este pe punctul de a accepta finalizarea proiectului care a provocat discuții aprinse în SUA.  Americanii se tem (pe bună dreptate) că proiectul, care este gata în proporție de 98%, va crește dependența Europei de gazul rusesc și ar putea priva Ucraina de taxele de tranzit pe care acum le încasează pentru gazul rusesc.

„Arată promițător”, a spus una dintre surse, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece discuțiile sunt încă în curs. „Ne așteptăm ca aceste convorbiri să ajungă la o concluzie în zilele următoare.”

Citește și: Incendiile din Canada au ajuns la un punct critic

O a doua sursă a declarat pentru Reuters că că cele două părți se apropie de un acord care va evita reluarea sancțiunilor americane împotriva Nord Stream 2 AG și a directorului său executiv.

Administrația Biden a decis în luna mai că Nord Stream 2 AG și CEO-ul trebuie puși pe lista de sancțiuni, dar, între timp, Biden a renunțat la măsurile punitive, în așteptarea rezultatelor negocierilor cu partea germană.

Nu au fost făcute publice detalii despre acord, dar o componentă cheie va fi creșterea investițiilor ambelor țări în vederea sprijinirii transformării energetice a Ucrainei, precum și pentru sporirea eficienței energetice și a securității energetice în regiune.

Nu este încă sigur dacă cele două state vor face investiții guvernamentale în Ucraina sau dacă vor sprijini investițiile private, care să susțină economia ucraineană.


Articole recomandate Vezi toate articolele