Noua Casă 2021. Ghid complet pentru cei interesați
Autor: Oana Pavelescu pe 01 apr, 17:47 | Mutarea zilei

Noua Casă 2021

Programul Prima Casă a suferit mai multe modificări și s-a transformat într-un nou program care a fost numit Noua Casă.

Guvernul României a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediția 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, iar, prin Ordinul nr. 441/2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.

Băncile au început să primească soliticări încă de vinerea trecută.

Cele mai importante informații

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă dacă cei doi îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale Programului.

Noua Casă vine cu plafoane majorate ale finanțărilor ce pot fi accesate de cei care vor să-și cumpere o locuință. Programul Noua Casă a fost introdus în august 2020 și a dus la majorarea plafoanelor finanțărilor ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50m2) și care doresc să achiziționeze una. Actualele limite le permit celor eligibili să primească credite de până la 119.000 euro pentru locuințele noi și consolidate. De asemenea, pot fi accesați până la 66.500 euro, pentru alte tipuri de locuințe.

Citește și: Creditele Noua Casă, disponibile în 2021 în cele peste 1 000 de unități CEC Bank

Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să fie solicitate informații de la bancă dar solicitanții vor trebui să fie pregătiți financiar pentru a acoperi următoarele:

Avansul minim obligatoriu - 5% dacă locuința nu depășește 70.000 Euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.

Depozitul colateral - reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.

Dobânda - IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

Bugetul pentru 2021 și obligația de a asigura locuința pe toată durata finanțării

În martie 2021 s-a stabilit, prin HG 342/2021, că cei ce-și cumpără locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure pe toată perioada în care beneficiază de finanțarea garantată. Anterior, regulile programului obligau beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțarea garantată de stat, dar nu stabileau și o perioadă clară ce trebuia acoperită prin polița de asigurare. Același document a stabilit și că plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este, în acest an, de 1,5 miliarde de lei.

VEZI AICI GHIDUL COMPLET


Mutarea zilei Vezi toate articolele