NOUA FORMULĂ de calcul a pensiilor. Șeful CNPP: ”Nu avem nimic”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cât va mai dura, nu se știe
Cât va mai dura, nu se știe
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre cum se lucrează la noua Lege a pensiilor, despre cum vor fi calculate pensiile, după ce nouă formulă. El a anunțat, de asemenea, că se dorește ca pensiile să fie reactualizate anual cu inflația și cu creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. 

”Încercăm să legăm noua formulă de calcul de niște indicatori macroeconomici care sunt predictibili, care sunt comunicați de către Institutul Național de Statistică, mă refer la salariul minim, salariul mediu pe economie, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, fiecare beneficiar să știe care sunt acești indicatori. 

Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se va înmulți cu un indicator, cu un coeficient pe care îl agreăm cu toții, prin noua lege care va intra în vigoare”, a spus Daniel Baciu într-un interviu pentru Antena3. În ceea ce privește acel coeficient, el va depinde de salariul minim sau mediu, încă nu s-a decis. De fapt acesta este elementul care lipsește, deocamdată, din noua formulă de calcul a pensiilor. 

V-am spus, sunt niște scenariu, nu avem nimic, nu este încă nimic hotărât. Legea este la grupul de lucru, la Ministerul Muncii. Lucrăm pe aceste scenarii și suntem, practic, într-o formă destul de avansată și cât de curând posibil, într-un termen rezonabil, zic eu, doamna ministru va ieși și va comunica totul”, a precizat șeful CNPP. 

”Odată ce avem acest număr total de puncte pe care îl înmulțim cu acel indicator sau coeficient, după aceea pensiile vrem să le reactualizăm anual cu inflația și cu creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie”, a continuat el.

Citește și Pensii. Vîlceanu a ajuns la o CONCLUZIE. Despre banii lui, a avut NOROC

În același timp, ”pensiile trebuie să țină cont și de evoluția economică”, a menționat Baciu, precizând, totodată că, după ce va fi finalizată, Legea va intra în dezbatere, inclusiv cu sindicate, cu parlamentul și, prin urmare, este posibil să mai sufere unele modificări. 

„Vom aplica formula de calcul care va fi agreată în noua lege a pensiilor la acești indicatori, realizându-se atunci o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public. Se face o reformă în sistem, astfel fiecare beneficiar, fără să se mai cont în ce moment a ieșit la pensie, pe ce legislație, la același număr de puncte vom încerca pe cât posibil să avem același cuantum în plată”, a mai spus Daniel Baciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel