Noul AN ȘCOLAR. Cum fac alții în pandemie. GERMANIA, spre exemplu
Autor: Simona Haiduc pe 06 aug, 19:16 | Articole recomandate

Pe etape, cu măsuri stricte și teste gratuite

În Germania s-au redeschis școlile. Dar nu, nu toate. Reînceperea cursurilor se va face pe etape din august până la mijlocul lunii septembrie și pe regiuni, Landuri. Primii elevi care au revenit, luni, în bănci, au fost cei din Macklemburg, unde gradul de infectare este cel mai scăzut din Germania și unde nu sunt decât 150.000 de elevi. Miercuri, a fost rândul celor din Hamburg să treacă din nou pragul unităților de învățământ. 

În alte 14 Landuri, reînceperea cursurilor școlare se va face cu pași mici și eșalonat până la mijlocul lunii viitoare. Bavarezii vor fi ultimii, pe 14 septembrie, când, în România ar urma să se redeschidă toate școlile. 

În Germania, educația este de resortul Landurilor, vacanțele sunt decalate și măsurile de igienă sporită impuse pe fondul pandemiei de coronavirus diferă de la o regiune la alta. Strategii locali de luni de zile își bat capul în căutarea celor mai sigure soluții, un efort soldat cu un catalog de reguli care variază de o regiune la alta. Un adevărat mozaic de norme pus la punct cu implicarea directă a medicilor și specialiștilor epidemiologi, mai ales în condițiile în care Germania se așteaptă la un al doilea val al pandemiei. 

Ce fac cadrele didactice

Nu, nimeni în Germania nu a vorbit de amânarea școlilor sau de înlocuirea cursurilor de clasă cu cele online. Toți au fost de acord că elevii trebuie să învețe la școală, în regim normal. Nu a există însă unanimitate de păreri când a venit vorba despre măsurile de garantare a securității sanitare. 

Dacă în majoritatea regiunilor germane masca este obligatorie pe culoare și în spațiile comune ale instituțiilor școlare, în Renania de Nord-Westfalia, unde elevii vor reveni în clase pe 12 august, masca va fi purtată inclusiv în sălile de curs ale colegiilor, liceelor și școlilor profesionale. Pentru elevii din clasele primare, masca este obligatorie doar în spațiile comune. Imediat și-au ocupat locul în bănci, micuții își pot scoate masca. 

Teste gratuite 

În privința cadrelor didactice, dacă sălile de clasă sunt relativ mici, astfel nu se poate asigura, pentru persoana de la catedră, distanța de cel puțin 1,5 metri față de elevi, dascălii vor purta mască. O regulă valabilă până pe 31 august, când autoritățile vor face un bilanț și vor decide dacă trebuie sau nu prelungită această măsură. În plus, tot personalul din grădinițe și unități școlare se pot testa gratuit, dacă doresc, la fiecare 15 zile până la vacanța din toamnă. De altfel, aproape toate Landurile vor pune în mod regulat la dispoziția profesorilor și educatorilor teste gratuite. 

Regulile diferă și în privința copiilor cu afecțiuni de sănătate sau care locuiesc cu o persoană bolnavă. În unele regiuni, pentru ca respectivii elevi să învețe online, părinții au simpla obligația de a înștiința conducerea școlii. În alte Landuri este nevoie de un certificat medical. Sunt și regiuni care cer participarea fizică la examene a copiilor care au urmat cursurile de la domiciliu.  

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele